Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός

Οι σχέσεις του παλαιστή και αρσιβαρίστα με την Κύπρο

Mια τοιχογραφία του 19ου αιώνα, η οποία παρουσιάζει τον Παναγή Κουταλιανό, παρουσιάζει η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Η τοιχογραφία φέρει χρονολογία 1892 και την επιγραφή «ΠΑΝΑΗΣ ΚΟΤΑΛΙΑΝΟΣ». Αποκολλήθηκε μαζί με μια άλλη τοιχογραφία που απεικονίζει τον Αθανάσιο Διάκο, από τους τοίχους ενός καφενείου στο χωριό Γέρι, το οποίο επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Το καφενείο ανήκε στον Χρήστο Χατζήμιχαηλ (†1965), ο οποίος θυμόταν ότι τις τοιχογραφίες ζωγράφισε Τουρκοκύπριος καραγκιοζοπαίχτης, τον οποίο φιλοξενούσε ο πατέρας του στο καφενείο. Παρόμοιες τοιχογραφίες διατηρούνται και στο “Καζίνο” της Κρήτου Τέρρα στην Πάφο. Απεικονίσεις του Κουταλιανού υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Πιο γνωστές είναι οι αυτές του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1868-1934). Ο Παναγής Κουταλιανός (1847-1916)
ήταν φημισμένος παλαιστής και αρσιβαρίστας κατά τη δεκαετία 1882-92. Γεννήθηκε στην Κούταλη της Προποντίδας. Ήταν ναυτικός και ανακάλυψε την υπερφυσική του δύναμη σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε σε πολλούς αγώνες και νίκησε μεγάλους παλαιστές της εποχής. Στους αγώνες φορούσε το δέρμα μιας τίγρης, την οποία είχε στραγγαλίσει σε έναν από τους αγώνες του. Αυτό το στοιχείο διακρίνεται και στην τοιχογραφία μας. Έκανε επιδείξεις της δύναμής του λυγίζοντας σίδερα, σπάζοντας αλυσίδες και βράχια σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα κατορθώματά του ήταν να κουβαλά τρία κανόνια, ένα στους ώμους και δύο στα πλευρά του, τα οποία κρεμούσε με αλυσίδες δεξιά και αριστερά. Μετά ο ίδιος τα πυροδοτούσε και ενώ γύρω ο τόπος τρανταζόταν, ο Παναγής Κουταλιανός έμενε ατάραχος στη θέση του. Στην τοιχογραφία μας απεικονίζεται να κουβαλά ένα κανόνι στο λαιμό και δυο δίσκους δεξιά και αριστερά στα χέρια του. Ο Κουταλιανός είναι ο πρώτος παλαιστής αθλητής που μνημονεύεται από Κύπριο ποιητάρη, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο από τον Αρακαπά. Σύμφωνα με τον ποιητή ο αθλητής αυτός ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να επιδείξει τη σωματική του ρώμη, περνώντας και από την Κύπρο. Σύμφωνα με την παράδοση που είναι γνωστή σε πολλά χωριά της Καρπασίας, ο Κουταλιανός σε μια από τις περιοδείες του ήρθε και στην Κύπρο όχι μόνο για λόγους επαγγελματικούς, αλλά και προσωπικούς. Συγκεκριμένα για να γνωρίσει τον φυσικό του πατέρα μετά από υπόδειξη της μητέρας του «Ζαχαρένιας». Σύμφωνα με την παράδοση ο πατέρας του ήταν ο Γιωρκής «το παλληκαρούιν» από το Ριζοκάρπασο, ο οποίος αγνοούσε την ύπαρξη του γιου του. Ο Γιωρκής είχε γνωρίσει τη Ζαχαρένια στην Κούταλη, καθώς επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη, όπου τον είχαν φυλακίσει για ένα διάστημα οι Τούρκοι. Είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί χάρη στη δύναμή του, αφού νίκησε τον πρωτοπαλαιστή του σουλτάνου. Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση του Κουταλιανού στην παραδοσιακή τοιχογραφία του Γερίου, η οποία αν και πολύ απλοϊκή διαθέτει όλα τα στοιχεία από τα οποία χαρακτηρίζεται ο Κουταλιανός. Τυπικό χαρακτηριστικό της εμφάνισής του το μουστάκι του, δείγμα του ανδρισμού του, της ενδυμασίας του το δέρμα τίγρης, δείγμα των κατορθωμάτων του, και το κανόνι στο λαιμό, δείγμα της υπερφυσικής δύναμής του. Πολύ γνωστό άλλωστε είναι το άσμα: «Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός τρένα σταματάει ο Κουταλιανός πέτρες ροκανίζει ο Κουταλιανός και βουνά γκρεμίζει ο Κουταλιανός Κι αν μασάει σίδερα και κάνει το λιοντάρι στο τσαρδί του ο Κουταλιανός τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά του μπρος αχ πώς τη φοβάται ο φτωχός Κουταλιανός τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά του μπρος αλλά μην το πείτε κανενός....» ?Η τοιχογραφία του Κουταλιανού ανήκει στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, το οποίο στεγάζεται στο παλαιό αρχιεπισκοπικό μέγαρο στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Τηλ. 00357 22 432578.

Φιλελεύθερος
15/6/2009

_______________________________________________________________________________________________________________

Η πρώτη Ριζοκαρπασίτισσα Ευρωβουλευτής

Στην Ευρωβουλή μέσω Βρετανίας ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ με το κόμμα των Συντηρητικών της Βρετανίας, εξελέγη η Μαρίνα Γιαννακουδάκη, Κύπρια δεύτερης γενιάς.
Η είδηση προκάλεσε μεγάλα αισθήματα ικανοποίησης και συγκίνησης στην παροικία της Βρετανίας.
Η κ. Γιαννακουδάκη ήταν στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου οκτώ υποψηφίων του συντηρητικού κόμματος για την περιοχή του μείζονος Λονδίνου.
Είναι δημοτική σύμβουλος στη δημοτική περιοχή Μπάρνετ. Αρχισε την εμπλοκή της στα πολιτικά πράγματα της χώρας από τη φοιτητική της ζωή και δραστηριοποιήθηκε στην τοπική οργάνωση του συντηρητικού κόμματος στην περιοχή Μπάρνετ όπου ανεδείχθη στη θέση του αντιπροέδρου.
Πριν δυο περίπου χρόνια επέδειξε ενδιαφέ- ρον για την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή κατορθώνοντας τελικά να πάρει την τρίτη θέση υποψηφίων για το μείζον Λονδίνο, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές, το συντηρητικό κόμμα, με λιγότερη επιρροή, είχε εξασφαλίσει τρεις έδρες. Σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Γιαννακουδάκη εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της για το νικηφόρο αποτέλεσμα, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την εκλογή της και διερμήνευσε τη συγκίνησή της για την αγάπη και την υποστήριξη που επέδειξε η παροικία στην όλη προσπάθειά της.
«Προσβλέπω με μεγάλο ενδιαφέρον στο έργο μου ως ευρωβουλευτής.
Ασφαλώς, κατά πρώτο λόγο θα υπηρετήσω το κόμμα που με ανέδειξε αλλά θα επιδιώξω να έχω μια ζεστή σχέση με τους Κυπρίους και τους Ελλαδίτες ευρωβουλευτές. Θα δημιουργήσω μια γέφυρα μεταξύ των Αγγλων και Κυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο για να εργασθούμε μαζί», είπε.
Η Μαρίνα Γιαννακουδάκη, κόρη του Λευτέρη Γιάλλουρου από το Ριζοκάρπασο και της Τούλας Ζαμπάρτα, της οικογένειας του καθηγητή Ζαμπάρτα, από τη Λευκωσία, είναι παντρεμένη με τον Ζαχαρία Γιαννακουδάκη, με καταγωγή από την Κρήτη, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά.

Φιλελεύθερος
9/6/2009

Η έβδομη

Του Μιχάλη Πασιαρδή  

Η ΕΒΔΟΜΗ (Κυπρία)
ευρωβουλευτής, η Μαρίνα Γιαννακουδάκη, εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία,- είδαμε χθες στην εφημερίδα μας, αλλά και την είδαμε τηλεοπτικά αυτές τις μέρες.
Δεν μπορούμε παρά να τη συγχαρούμε θερμά. Η Μαρίνα Γιαννακουδάκη είναι δεύτερης γενιάς Κυπρία της Αγγλίας και κατάγεται από το Ριζοκάρπασο. Η Καρπασία έβγαζε πάντα δυναμικές γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε και την αποφασιστικότατη Θεοδώρα των βυζαντινών χρόνων. Η ίδια η Μαρίνα Γιαννακουδάκη, μετά την εκλογή της δήλωσε κι αυτά:- «Προσβλέπω με μεγάλο ενδιαφέρον στο έργο μου ως ευρωβουλευτής. Ασφαλώς, κατά πρώτο λόγο θα υπηρετήσω το κόμμα που με ανέδειξε (...) Θα δημιουργήσω μια γέφυρα μεταξύ των Άγγλων και Κυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο για να εργαστούμε μαζί».
Ευχόμαστε στη Μαρίνα Γιαννακουδάκη, καλή απόδοση στο έργο και τις δραστηριότητες. Μπορεί να παίξει και το θετικό της ρόλο για την υπόθεση της Κύπρου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι απόδημοί μας εργάζονται πάντα ουσιαστικά και χωρίς καμιά ιδιοτέλεια για τη μαρτυρική πατρίδα.
Και πρόσφεραν ως τώρα πολλά!..

Φιλελεύθερος
10/6/2009

_______________________________________________________________________________________________________________

Ο άλλος κόσμος μας και η ασέβεια μας

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Διαβάζοντασ τις τελευταίες μέρες τα ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου για το Ριζοκάρπασο, δεν μπορεί να μην σου φαίνονται κατάπτυστες όλες οι ανοησίες, που άκουγες τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την επιμονή του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει το στόχο του, ειδικά στο σχολείο των εγκλωβισμένων, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου αναταραχή. Μιλούσαν, στελέχη του υπουργείου, βουλευτές, δημοσιογράφοι αλλά και ο ίδιος ο υπουργός, για τους εγκλωβισμένους, για τη ζωή τους, για τις ιδεοληψίες που πρέπει να τους επιβάλει η «ελεύθερη» πολιτεία της Κύπρου και κανένας δεν έλαβε υπόψη την ιδιαιτερότητα της ζωής τους. Οι μαθητές, κυρίως, αντιμετωπίστηκαν, όπως θα αντιμετωπίζονταν και οι μαθητές των ελεύθερων περιοχών, όπου η «ειρηνική συμβίωση» είναι θεωρίες και κουβέντες της απάνω Κυριακής που εξαντλούνται σε επιπόλαιες συζητήσεις του facebook και του ΜSΝ.
Ήταν ευκαιρία όμως, με τα ρεπορτάζ του Βάσου, να θυμηθούμε ότι εκείνος ο άλλος κόσμος μας στην Καρπασία το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι ελάχιστος σεβασμός και προσοχή για να μην προσθέτουμε και τις δικές μας εμμονές στα ήδη αμέτρητα βάσανά τους.
Όταν, βολεμένος στην ασφάλεια των ελεύθερων περιοχών μιλάς για τη συμφιλίωση, μπορεί να έχεις στο μυαλό σου μερικές χαρωπές εκδηλώσεις με πολύχρωμες κορδέλες, δικοινοτικούς λοκουμάδες και δικοινοτικές χορωδίες και κοινά θεατρικά έργα, που μιλούν για την αγάπη των λαών… Όταν μιλούν εκεί για τη συμφιλίωση έχουν στην καθημερινότητά τους, όχι στη φαντασία τους, τον έποικο που κατοίκησε το σπίτι του εγκλωβισμένου, ο οποίος μόλις ξόδεψε 37 χιλιάδες ευρώ για να το επιδιορθώσει και να το κατοικήσουν τα παιδιά του. Ή, τους Τούρκους επιδρομείς, που την προηγούμενη νύχτα μπήκαν στο σπίτι του άλλου εγκλωβισμένου επειδή αρρώστησε και ήταν στο νοσοκομείο και του σήκωσαν όλα τα έπιπλα. Τα συνηθισμένα για να επιπλώσει το σπίτι του κάποιος καινούργιος έποικος και τα παλιά για να τα πουλήσουν για αντίκες. Παλιότερα τους δολοφονούσαν μέσα στα σπίτια τους για να τους ληστέψουν, τώρα βελτιώθηκαν τα πράματα: Τους ληστεύουν όταν απουσιάζουν... Και οι κατοχικές αρχές, περιμένουν να πεθάνει κάποιος για να αρπάξουν το σπίτι του και να το δώσουν σε έποικο. Όταν μάλιστα είναι και ανακαινισμένο με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα καλύτερα.
Όταν ακούς λοιπόν ένα λαλίστατο βουλευτή να κουβαλά από κανάλι σε κανάλι τις διεθνιστικές και λογοτεχνικές διαστάσεις της «ειρηνικής συνύπαρξης» και να χαιρετίζει με θέρμη την αποφασιστικότητα του αγαπημένου του υπουργού να επιβάλει τους στόχους του στο Ριζοκάρπασο ρίχνοντας το ασήκωτο υπουργικό του βάρος στο κεφάλι μιας καθηγήτριας, που του αντιστάθηκε, δεν μπορεί να μην σκεφτείς ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν οι κατοχικές αρχές απαγόρευαν τη λειτουργία του γυμνασίου αυτή η καθηγήτρια θυσίαζε τον ελεύθερο χρόνο της και πήγαινε στο Ριζοκάρπασο για να μεταδώσει στα παιδιά τα γράμματα, από σπίτι σε σπίτι. Σαν Κρυφό Σκολειό.
Κι εμείς εδώ, χτενισμένοι πάντα για τις κάμερες, νομίζουμε πως είμαστε τόσο σπουδαίοι, που έχουμε δικαίωμα να τους λέμε τι να κάνουν με τη ζωή τους…

Φιλελεύθερος
13/3/2009

_______________________________________________________________________________________________________________

Συντηρημένα σπίτια βρίσκουν οι έποικοι

Τα ανακαινίζει η Κυβέρνηση και τα αρπάζουν αυτοί

Βάσος Βασιλείου

Ανακαινισμένα σπίτια και μάλιστα με χρήματα της Κυβέρνησης θα βρουν οι έποικοι σε λίγα χρόνια, σε περίπτωση κατά την οποία δεν λυθεί το Κυπριακό. Αυτό θα γίνει με βάση την τακτική που ακολουθούν οι Αρχές του ψευδοκράτους, να παραδίδουν δηλαδή τα σπίτια των εγκλωβισμένων που πεθαίνουν ή τα σπίτια που εγκαταλείπουν κυρίως για λόγους παρατεταμένης ασθένειας, προκειμένου να βρουν ιατρική περίθαλψη στις ελεύθερες περιοχές.
Εκτός από την περίπτωση εγκλωβισμένου που δημοσίευσε ο «Φ» για κατάληψη ανακαινισθείσας οικίας στο Ριζοκάρπασο, πληροφορούμαστε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν άλλες 3-4 περιπτώσεις οι οποίες δεν έγιναν ευρέως γνωστές. Όπως μας ανέφερε άτομο το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες, τα μεμονωμένα περιστατικά εξελίχθηκαν σε τακτική των Αρχών του ψευδοκράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκλωβισμένοι δεν μπορούν καν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα σπίτια τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα παιδιά των εγκλωβισμένων διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκλωβισμένων είναι συνταξιούχοι, τα σπίτια τους θα καταλήξουν με μαθηματική ακρίβεια σε εποίκους, οπόταν μαζί με τους εγκλωβισμένους θα χαθούν και οι ελληνοκυπριακές περιουσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κυπριακή Κυβέρνηση δαπανά περίπου €500.000 κατ’ έτος, για ανακαίνιση των οικιών των εγκλωβισμένων. Για κάποιες από αυτές δαπανώνται μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ οι εργασίες για ανακαίνιση άλλων ανέρχονται μέχρι και €25.000. Το κόστος ανακαίνισης κάθε κατοικίας εκτιμήθηκε από πολιτικούς μηχανικούς. Τη συντήρηση αναλαμβάνουν Ελληνοκύπριοι εργολάβοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και έποικοι. Τα χρήματα χορηγούνται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Εξαίρεση από την αρπαγή αποτελούν τα μαρωνίτικα χωριά όπου οι περιουσίες των Μαρωνιτών δεν επηρεάστηκαν και μπορούν να τις διαχειρίζονται ή να τις αξιοποιούν όπως οι ίδιοι θέλουν. Αυτό ισχύει και για τα χωράφια τα οποία μπορούν να καλλιεργούν, σε αντίθεση με τους Εκλληνοκύπριους εγκλωβισμένους οι οποίοι, αν θέλουν να καλλιεργήσουν γη, θα πρέπει να την ενοικιάσουν από εποίκους.

Φιλελεύθερος
12/3/2009

_______________________________________________________________________________________________________________

Στην ανοικτή φυλακή του Ριζοκαρπάσου

Ένας κόσμος που σβήνει χρόνο με το χρόνο χωρίς ελπίδα διάσωσης - Οδοιπορικό του «Φ» στο χωριό των εγκλωβισμένων

Ένας κόσμος που σβήνει χρόνο με το χρόνο χωρίς ελπίδα διάσωσης  Οδοιπορικό του «Φ» στο χωριό των εγκλωβισμένων

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Όταν αυτός που σου μιλά κοιτάζει γύρω του για να διαπιστώσει αν έστησε κάποιος αφτί, όταν σε ένα δημοτικό σχολείο οι έξι από τους είκοσι μαθητές χρειάζονται τη βοήθεια λογοθεραπευτή και όταν η ψυχαγωγία (το «έξω») των ανδρών είναι το καφενείο και των γυναικών η κοινωνική συνεύρεση αρχίζει και τελειώνει με την προσέλευσή τους στον ίδιο χώρο για να παραλάβουν τα τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό μια φορά τη βδομάδα, τότε, είτε η αναφορά σχετίζεται με «κυπριακό σκετς» της δεκαετίας του 1960, είτε αφορά τους εγκλωβισμένους του έτους 2009.

Στην προκειμένη περίπτωση αφορά τους εγκλωβισμένους τους οποίους επισκεφθήκαμε την περασμένη Πέμπτη, ύστερα και από την αντιπαράθεση που προηγήθηκε για το έργο που επρόκειτο να ανεβάσουν μαθητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Από την προηγούμενή μας επίσκεψη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, πρόλαβε να χτιστεί και να λειτουργήσει ένα γυμνάσιο για παιδιά εποίκων, πλησίον του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου. Οι εγκλωβισμένοι γέρασαν κατά τέσσερα χρόνια και άλλοι αναχώρησαν ήδη για το ύστερο ταξίδι. Τα παιδιά μεγάλωσαν, τα βρέφη φοιτούν στο νηπιαγωγείο και κάποια παιδιά του δημοτικού φοιτούν στο γυμνάσιο.

Άλλαξε η δασκάλα του δημοτικού, οι δάσκαλοι του γυμνασίου. Προστέθηκε ένα μνημείο με καβαλάρη σε άλογο τον Κεμάλ Ατατούρκ και πίσω από τη σπάθα του ανεγείρεται ήδη ένα ξενοδοχείο με καταστήματα στο ισόγειο. Παρέμεινε η ίδια κατοχή, η ίδια Αστυνομία, η ίδια ρουτίνα των προσώπων, αν και ο χρόνος τους προσέθεσε μερικές ρυτίδες. Συλλαμβάνω τον εαυτό μου να υποβάλλει το ίδιο ερώτημα σαν χαλασμένος δίσκος: «Θα άντεχες πάνω από μια βδομάδα εδώ;». Ακολουθεί η ίδια απάντηση: «Ούτε να το σκεφτείς». Άρα λοιπόν, συνεχίζει η σκέψη, για κάποια πράγματα που είδες ή που δεν είδες, οφείλεις να δείξεις κατανόηση και να μη συμπεριφερθείς σαν τουρίστας που περνά από έναν ξένον τόπο και επικρίνει τους πάντες και τα πάντα. Και σε όσους τυχόν παρατηρήσουν ότι με την προσέγγιση αυτή κρύβονται κάποια πράγματα κάτω από το χαλί, η απάντηση είναι πως στα χωριά των εγκλωβισμένων δεν υπάρχουν καν χαλιά για να κρυφτεί τίποτε από κάτω. Όταν κάποιοι από τις ελεύθερες περιοχές αφήνουν εκατομμύρια στα καζίνο της άλλης πλευράς, είναι αστείο να αναφέρεται κάποιος σε αγοραπωλησίες προϊόντων μεταξύ εποίκων και εγκλωβισμένων, οι οποίοι απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή.

Περπατάμε στους δρόμους του Ριζοκαρπάσου και συναντάμε έναν εγκλωβισμένο και του λέμε ότι βρισκόμαστε εκεί εκ μέρους του «Φιλελεύθερου» και ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε μαζί του. Με κοιτάζει εξεταστικά σαν να μου λέει «και πού ξέρω εγώ ποιος είσαι και τι ρόλο παίζεις». Η εμφάνιση στη συνέχεια του φωτογράφου μας Ανδρέα Μανόλη διευκολύνει τα πράγματα αφού τον αναγνωρίζει. «Είσαι εσύ που…» και διηγείται πού είδε ξανά τον Μανόλη.
«Ρώτα με», λέει ο εγκλωβισμένος και σαν να τελείωσαν οι ερωτήσεις τον ρωτώ πώς περνά. «Πώς να περνούμε, όταν τους θωρούμε κάθε μέρα καρτζιή μας; Αρπάξαν τη γη μας, τη γη των γονιών μας, τις περιουσίες μας. Έχουν μας όπως τους ξένους».
Σκέφτομαι πώς είναι να σου συμπεριφέρονται στην ίδια σου τη γη ωσάν να ήσουν ξένος.
Παρατηρώ ότι στο παρελθόν διαπράττονταν και δολοφονίες, οπόταν τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Συμφωνεί μαζί μου για να διερωτηθεί στη συνέχεια: Γιατί να μην είναι καλύτερα; Άρπαξαν ό,τι ήταν να αρπάξουν, οπόταν, εξηγεί, δεν απέμειναν άλλα σημεία τριβής. Εισερχόμαστε στο ελληνοκυπριακό καφενείο, όπου σε λίγο θα αφιχθούν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών για να παραδώσουν στους εγκλωβισμένους τις επιταγές τους που αφορούν το μηνιαίο επίδομά τους. Μέχρι το Νιόβρη το επίδομα παραδιδόταν σε μετρητά αλλά, όπως εξηγεί ένας εγκλωβισμένος, ύστερα από παράπονο ενός ότι έλειπαν χρήματα απο το φάκελό του, εκδίδονται επιταγές. Ρωτάμε ποίος είναι ο πρεσβύτερος και μας οδηγούν ενώπιον του κ. Ζαχαρία Κτωρή ο οποίος είναι ηλικίας 88 ετών. Μας αναφέρει ότι το 1975 πούλησε τα πρόβατά του και έκτοτε δεν εργάστηκε. Τότε οι καιροί ήταν δύσκολοι και ουσιαστικά υποχρεώθηκε να πουλήσει το κοπάδι του. Τα έξι παιδιά του κ. Ζαχαρία βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Παιδιά και εγγόνια τον επισκέπτονται σχετικά συχνά. Πώς περνά κάποιος στο Ριζοκάρπασο; Όπως περνά κάποιος που δεν μπορεί να δει τα εγγονάκια του όσες φορές θέλει. Τι θα έκανε ο κ. Κτωρής αν στρεφόταν ο χρόνος στο 1974; Θα επέλεγε ξανά να παραμείνει στο Ριζοκάρπασο; Όχι, «τώρα που έζησα όσα έζησα δεν θα έμενα ξανά», λέει ο κ. Κτωρής. Αν τον κράτησε κάτι ήταν η αγάπη του για τον τόπο του, οι ρίζες που δημιούργησε εκεί, η περιουσία του. Τώρα χάθηκαν οι περιουσίες, έφυγαν τα χρόνια.
Ο επόμενος εγκλωβισμένος αναφέρει στον «Φ», ότι παρέμεινε στο Ριζοκάρπασο αναμένοντας μέρα τη μέρα ότι θα ερχόταν ένα καλύτερο αύριο το οποίο δεν ήρθε. Αναγνωρίζει μεν ότι ήρθαν καλύτερες μέρες σε σχέση με την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή, αλλά με δικά του λόγια μου δίνει να καταλάβω πώς ενώ στην αρχή ένιωθε ότι βρισκόταν στη φυλακή, στην πορεία βελτιώθηκε η κατάσταση και αισθάνεται σαν να πέρασε στην ανοικτή φυλακή. Τώρα μιλάνε και με τους «βαριάνους», ανταλλάζουν τσιγάρα αλλά… «Εννά τα γράψεις τούτα γιε μου;». Θα τα γράψω χωρίς να δημοσιεύσω το όνομά σου. «Όπως νομίζεις γιε μου. Προσέχετε μας λλίο». Γύρω στη 1μ.μ. φτάνει η χρηματαποστολή συνοδεία ειρηνευτών. Κάθονται γύρω από ένα τραπέζι στο κέντρο του καφενείου και αφού ανοίγουν το χαρτοφύλακα με τις επιταγές αρχίζουν να φωνάζουν ένα-ένα τα ονόματα των εγκλωβισμένων. Σε λίγο κάνει την εμφάνισή του και ένας «αστυνομικός» ο οποίος κάθεται σε μία καρέκλα και ακουμπά σε ένα τραπέζι. Θέλει να δείξει ότι όλα βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του καθεστώτος.
«Χριστίνα Πάουρου, Μαρία Μηνά, Ψιντρός…». Όποιος ακούει το όνομά του προσέρχεται στο τραπέζι, υπογράφει και παραλαμβάνει το φάκελο με την επιταγή. Σε λίγο παρατηρώ μία εικόνα η οποία ξεθώριασε από καιρό στο μυαλό μου. Ένας σχετικά νεαρός εγκλωβισμένος προσέρχεται και αντί να υπογράψει, τοποθετεί τον αντίχειρά του σε μελανοδοχείο για να τον τοποθετήσει στη συνέχεια στο σημείο που έπρεπε να υπογράψει. Δεν έμαθε καν να υπογράφει. Εικόνες άλλων εποχών.
Ο «αστυνομικός» σηκώνεται από την καρέκλα και εξέρχεται του καφενείου.
Ο νεαρός Λευτέρης Κοτσιακάς αναμένει να ανακοινωθεί το όνομά του για να παραλάβει την επιταγή του. Πριν μερικά χρόνια τον συνάντησα για πρώτη φορά στο προεδρικό μέγαρο σε μια τελετή βράβευσης των αποφοίτων του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Τότε τον ρώτησα κατά πόσον θα έμενε στις ελεύθερες περιοχές και μου απάντησε πως δεν μπορεί να παραμείνει παρά μόνο μερικές ώρες. Τον ρώτησα αν θα κάνει οικογένεια και μου είπε πως οι σημερινές νεαρές δεν έχουν διάθεση να ζήσουν στο Ριζοκάρπασο.
«Άλλαξε τίποτε Λευτέρη από την προηγούμενη φορά;» «Είμαι μόνος μου. Σπέρνω, πάω στα χτηνά, κάποτε πάω και στο μοναστήρι (του Αποστόλου Ανδρέα) να συντηρήσω τις γεννήτριες».

Αχρηστεύονται μηχανήματα

Το δημοτικό σχολείο χρειάζεται σταθεροποιητή ρεύματος ώστε να μην προκαλούνται ζημιές σε διάφορα μηχανήματα όταν διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι σήμερα δεν εγκαταστάθηκε. Συνεπεία της διακοπής στην παροχή ρεύματος υπέστη ζημιές ή αχρηστεύτηκε ένας εκτυπωτής και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Πότε θα ρυθμιστεί το ζήτημα;
Πόσα χρήματα πρέπει να πεταχτούν για να λυθεί το πρόβλημα;

Θέλουν να γίνουν δάσκαλοι και νοσηλευτές

Στο γυμνάσιο με αντιπροσωπεία από το ΤΕΠΑΚ

Όταν φτάσαμε στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ζητήσαμε την άδεια της διευθύντριας κυρίας Λούσης Λυσάνδρου για να παρακολουθήσουμε ένα οποιοδήποτε μάθημα για μερικά λεπτά. Άκρως επιφυλακτική στην αρχή, χωρίς να κρύβει ότι δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Υποβάλλουμε ξανά το αίτημα και μας λέει ότι τυγχάνει να υπάρχει στο γυμνάσιο επιθεωρητής του υπουργείου Παιδείας. Του εξηγούμε τι θέλουμε και διαπιστώνουμε επίσης με έκπληξη, πως στην αίθουσα βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΤΕΠΑΚ με σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές για τους κλάδους σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Αφού δεν διδάσκεται μάθημα αλλά γίνεται

ενημέρωση, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα, οπόταν γινόμαστε ξανά μαθητές ύστερα από αρκετά χρόνια αφότου αφήσαμε τα θρανία. Ο εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ αναφέ- ρεται στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου. Ειδικά όσον αφορά τη φωτογραφία τούς παροτρύνει να το σκεφτούν σοβαρά αφού έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο αλλά και επαγγελματικά. Από όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος φαίνεται ότι οι εγκλωβισμένοι μαθητές έχουν σχεδόν σίγουρα εξασφαλισμένη μία θέση στο ΤΕΠΑΚ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, υπάρχει πρόθεση παράδοσης δωρεάν ιδιαιτέρων μαθημάτων, ώστε οι εγκλωβισμένοι μαθητές να αποκτήσουν τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Ο ίδιος εκπρόσωπος συμβουλεύει τους μαθητές να ακολουθήσουν κλάδους που τους ενδιαφέρουν αλλά και που μπορούν να παρακολουθήσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η πλειοψηφία των μαθητών επιθυμούν να σπουδάσουν Πολυμέσα και Γραφικές Τέχνες και νοσηλευτές ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από ένα μαθητή να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και από άλλον ένα να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός

Πάνω απότα κεφάλιατων παιδιών

ΣΤΟΝ έναν τοίχο του Δημοτικού Σχολείου παρατηρήθηκε μεγάλη ρωγμή και μία πέτρα (σφηνόλιθος) κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των μαθητών όταν πάνε σε εκείνη την πλευρά για να παίξουν. Μέρος του σφηνόλιθου στηρίζεται σε ένα ξύλο και είναι ζήτημα χρόνου να πέσει. Η ρωγμή που άρχισε από πάνω επεκτείνεται σταδιακά αλλά σε μικρότερο άνοιγμα, μέχρι τη βάση του τοίχου. Αν αυτή η κατάσταση παρουσιαζόταν σε ένα σχολείο των ελευθέρων περιοχών και ιδιαίτερα στα σχολεία που φοιτούσαν παιδιά επωνύμων, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας θα έμεναν αδιάφορες;

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ με καθηγητές, με δασκάλους, με απλούς εγκλωβισμένους αποκομίζει κανείς την εντύπωση, πως κάποιος ενημερώνει την «Αστυνομία» όταν εμφανίζονται επισκέπτες στην περιοχή. Αυτό, λένε, κάποιοι, συνέβαινε εδώ και χρόνια. Είναι δυνατόν να ενημερώνεται η «Αστυνομία» όταν επισκεφθεί κάποιος τα σχολεία ή τους εγκλωβισμένους; Ποιος ξέρει. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως στον κεντρικό δρόμο του Ριζοκαρπάσου και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σχολεία βρίσκεται ο «αστυνομικός σταθμός» από τονοποίο μπορεί να ελέγχει κανείς όλες τις κινήσεις.

Η «ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ

Έγινε λόγος για παρουσία «αστυνομικών» σε τάξεις του Γυμνασίου και η διευθύντρια διαβεβαιώνει πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αναγνωρίζει ωστόσο, πως όταν έρθει κάποιος στο σχολείο, οι «αστυνομικοί» ενδιαφέρονται να μάθουν το σκοπό της επίσκεψής του. Παράλληλα, εγκλωβισμένοι αναφέρουν ότι υπάρχουν «αστυνομικοί» οι οποίοι μεταφράζουν ό,τι γράφεται στον ελληνοκυπριακό Τύπο και αφορά την περιοχή της Καρπασίας, προφανώς με σκοπό να εντοπίσουν αυτούς που διαρρέουν τις πληροφορίες.

Φιλελεύθερος
7/3/2007

_______________________________________________________________________________________________________________

Θαμμένη η «Δευτέρα Παρουσία» του Ανθία

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΚΑΤΩ από μια κοπριά στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο ίσως κρύβεται ένας πολιτιστικός θησαυρός ή κάποιες άγνωστες σελίδες μιας άλλης εποχής. Πρόκειται για βιβλία του Τεύκρου Ανθία με τίτλο «Δευτέρα Παρουσία», τα οποία στάθηκαν αφορμή για να αφοριστεί ο συγγραφέας αλλά και ο στενός του φίλος και συνοδοιπόρος του, Πατάπιος Χριστοδούλου, επίσης δάσκαλος και ποιητής.
Ο Πατάπιος Χριστοδούλου, ο οποίος είχε προλογίσει τη «Δευτέρα Παρουσία», μετά την απαγόρευση και απόσυρση από την κυκλοφορία του βιβλίου, θέλησε να διαφυλάξει μερικά από τα βιβλία, γι’ αυτό τα παρέδωσε στον εξάδελφο του Παναγιώτη Ρούσο και του ζήτησε να τα κρύψει σε χώρο που δεν μπορούσε να υποψιαστεί κανείς. Ο Παναγιώτης Ρούσος, πράγματι σεβάστηκε την επιθυμία του και κράτησε το γεγονός αυτό επτασφράγιστο μυστικό από το 1932 μέχρι και το 1994. Τότε, το 1932 ο Παναγιώτης Ρούσος έκτιζε το σπίτι του και σκέφτηκε ότι τα θεμέλια αποτελούσαν ασφαλή χώρο για τα βιβλία. Τοποθέτησε τα βιβλία σε ένα κιβώτιο και αφού έσκαψε ένα λάκκο στην αυλή του σπιτιού του στο Ριζοκάρπασο, τα έθαψε.
Κάποιες αμυδρές νύξεις γύρω από το περιστατικό αυτό, τις οποίες έτυχε να ακούσει η Νάσα Παταπίου από τον πατέρα της, την οδήγησαν στο θείο της Παναγιώτη Ρούσο τον οποίο ρώτησε τι γνωρίζει γύρω από τη μακρινή αυτή υπόθεση. Αυτός της παρέδωσε χειρόγραφο κείμενο και σχεδιάγραμμα το οποίο δείχνει το ακριβές σημείο κάτω από το οποίο έθαψε τα «κολασμένα» βιβλία.
Πρόσφατα η θυγατέρα του Πατάπιου Χριστοδούλου μας παρέδωσε χειρόγραφο με το σχεδιάγραμμα, χρονολογίας 1994. Ανάμεσα σε άλλα, στο χειρόγραφο σημείωμα του Παναγιώτη Ρούσου αναφέρονται και τα εξής:
«Το σπίτι του Άκη Π. Ρούσου εις το Ριζοκάρπασον, ενορία Λεκό.
Σε αυτό το σχέδιον, υποδεικνύεται το μέρος όπου ετάφησαν βιβλία του Τεύκρου Ανθία το έτος 1932, διότι η τότε αγγλική κυβέρνησις εις Κύπρον, τα αποκήρυξεν ως παράνομα. Αυτά τα βιβλία μού τα εμπιστεύθηκεν ο εξάδελφος μου, Πατάπιος Χριστοδούλου, διδάσκαλος και θα παραδώσω αυτό το σχέδιον εις την κόρην του Νάσα».
Έξι χρόνια μετά που παρέδωσε το σημείωμα ο Παναγιώτης Ρούσος, απεβίωσε. .Την περασμένη Πέμπτη επισκεφθήκαμε το σπίτι στο οποίο βρίσκονται θαμμένα τα βιβλία και συναντήσαμε τον έποικο ο οποίος διαμένει τώρα εκεί. Καταφέραμε να συνεννοηθούμε και μας διαβεβαίωσε πως μπορούμε να πάμε μια μέρα και να σκάψουμε στην παρουσία του στο σημείο που υποδεικνύει ο Παναγιώτης Ρούσος. Σημειώνεται ότι, μετά τον αφορισμό του Τεύκρου Ανθία, σχεδόν όλα τα βιβλία παραδόθηκαν στην πυρά για να μη «μολύνουν» τον τόπο και τους ανθρώπους.

Φιλελεύθερος
7/3/2007

_______________________________________________________________________________________________________________

Το Ριζοκάρπασο, οι καρχαρίες και η αναξιοσύνη μας

Είναι καθαρό: Κάποιοι πολιτικοί έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν… παιγνίδι με τους λιγοστούς εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασο. Το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι, εκτός από την προσωπική προβολή, και τα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Μέχρι πού θα πάει το… σίριαλ και αν θα έχουμε νέο επεισόδιο στη Βουλή με νέα ρεσιτάλ… ηθοποίας από μερικούς βουλευτές, κανείς δεν ξέρει. Κρίμα πάντως, γιατί μετά μανίας συνεχίζουμε να… φτύνουμε πάνω μας, αυτοκαταστρεφόμενοι, αποδεικνύοντας περίτρανα στην πράξη την αδυναμία και αναξιοσύνη μας να αγωνιστούμε για καλύτερες μέρες! .....

Φιλελεύθερος
7/3/2007

_______________________________________________________________________________________________________________

Τερτίπια σε παιδιά εγκλωβισμένων

Ακύρωσαν εκδρομή νηπιαγωγείου

Μάταια ανέμενε χθες η σχολική εφορεία του Φρενάρου τα παιδιά του νηπιαγωγείου Ριζοκαρπασου, όπου προγραμματίστηκε εκδρομή με φαγητό. Ο οδηγός ταξί Ζαχαρίας Αλεξάνδρου, ο οποίος (όπως έπραξε άλλωστε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν) προσφέρθηκε αμισθί να μεταφέρει τα παιδιά και τις δασκάλες τους, συνελήφθη από ψευδοαστυνομικούς και υποχρεώθηκε να πληρώσει εξώδικο πρόστιμο προτού αφεθεί. Η εκδρομή των παιδιών όμως ακυρώθηκε. Όπως εξιστόρησε στον «Φ» ο κ. Αλεξάνδρου, στις 6 χθες το πρωί πέρασε το οδόφραγμα του Περγάμου, παρέλαβε τα παιδιά με τις δυο δασκάλες από το σχολείο και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Ωστόσο, στον κεντρικό δρόμο του Ριζοκαρπάσου, ψευδοαστυνομικοί ανέκοψαν το όχημα και τον υποχρέωσαν να τους ακολουθήσει στον λεγόμενο αστυνομικό σταθμό Ριζοκαρπάσου, κατηγορώντας τον ότι εκτελεί παράνομα δρομολόγια από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Αλεξάνδρου μάταια προσπαθούσε να τους πείσει ότι τα παιδιά θα μεταφερθούν δωρεάν στις ελεύθερες περιοχές. Μετά από δύο ώρες ανάκριση, οι ψευδοαστυνομικοί άφησαν ελεύθερο τον κ. Αλεξάνδρου αφού πρώτα τον υποχρέωσαν να πληρώσει εξώδικο πρόστιμο €94. Τα παιδιά και οι δασκάλες που περίμεναν στο αυτοκίνητο, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο σχολείο με άλλο όχημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Φιλελεύθερος
6/3/2009

_______________________________________________________________________________________________________________

Έρευνα στα μουλωχτά για την καθηγήτρια του Ριζοκαρπάσου

Στον Απόηχο του σάλου που προκλήθηκε για την επιλογή της θεατρικής παράστασης που θα ανέβαζαν οι εγκλωβισμένοι μαθητές του Ριζοκαρπάσου, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στη διερεύνηση καταγγελιών που υποβλήθηκαν εναντίον της καθηγήτριας του κατεχόμενου σχολείου, Μαρίας Στεφάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στον παρόν στάδιο το υπουργείο διενεργεί κατ’ αρχήν έρευνα των καταγγελιών. Βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν από την κατ’ αρχήν διερεύνηση προκύψει κάτι, τότε διατάσσεται πειθαρχική έρευνα με απώτερο σκοπό να διαπιστωθεί εάν το επηρεαζόμενο πρόσωπο υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Εκείνο που παραμένει άγνωστο πάντως, είναι το περιεχόμενο των καταγγελιών που υποβλήθηκαν εναντίον της. Όπως είναι γνωστό, η κ. Στεφάνου ήταν η καθηγήτρια στην οποία αρχικά είχε ανατεθεί η ευθύνη για την ετοιμασία της θεατρικής παράστασης και η οποία είχε διαφωνήσει έντονα με την επιλογή του έργου «Το ποτάμι μας». Θυμίζουμε ότι σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, λήφθηκε η απόφαση να μην ανέβει κανένα έργο στο κατεχόμενο Γυμνάσιο, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να επανέλθει η ενότητα στο Ριζοκάρπασο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Φιλελεύθερος
6/3/2009

_____________________________________________________________________________________________________________

Το ριάλιτι σόου και ο υπουργός Παιδείας

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Η προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού Παιδείας εναντίον μιας υφισταμένης του καθηγήτριας θα μπορούσε να μείνει πίσω από τους τοίχους του υπουργείου του, αν δεν επέλεγε ο ίδιος να της επιτεθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και να την ισοπεδώσει με το βάρος και τη δύναμη της θέσης του. Γι΄ αυτό και δεν δικαιολογείται καμιά του διαμαρτυρία όταν άλλοι

κρίνουν τη συμπεριφορά του δημοσίως, όπως δημοσίως συμπεριφέρεται κι αυτός υπερφίαλα και προκλητικά και όχι συναινετικά, παρότι με κάθε ευκαιρία αυτάρεσκα προβάλλει τη δήθεν συναινετική πολιτική του. Ο υπουργός Ανδρέας Δημητρίου επέλεξε να εκδιώξει από το υπουργείο την καθηγήτρια Μαρία Στεφάνου, λίγο πριν ξεκινήσει σύσκεψη για το θέμα του Γυμνασίου

Ριζοκαρπάσου και του θεατρικού έργου που θα ανέβαζαν οι μαθητές. Θα μπορούσε να την καλέσει στο γραφείο του και να της ζητήσει ή να τη διατάξει (του πάει καλύτερα) να αποχωρήσει διότι όλους τους καθηγητές του Γυμνασίου θα τους εκπροσωπούσε η διευθύντρια.

Κι αυτό παράδοξο θα ήταν καθότι στη σύσκεψη θα εξεταζόταν η διαφορά της καθηγήτριας Στεφάνου με τη διευθύντρια, οπότε ήταν λογικό ότι η διευθύντρια εκπροσωπούσε τον εαυτό της και όχι την «αντίπαλό» της. Αλλά, έστω, αποφάσισε ο υπουργός ότι δεν ήθελε να ακούσει την καθηγήτρια, όπως δεν ήθελε να την ακούσει ούτε στην προηγούμενη σχετική σύσκεψη. Γιατί έπρεπε να τον παρακολουθούμε – κοτζάμ υπουργό - στα δελτία ειδήσεων να συμπεριφέρεται σαν να ήταν ο φρουρός της Γκρουπ 4, που δεν επέτρεπε την είσοδο στην επισκέπτρια γιατί δεν είχε πρόσκληση; Αν του αρέσει να πρωταγωνιστεί σε ριάλιτι σόου, ας μην έχει μετά παράπονα για την κριτική που του ασκούν. Ούτε η Πετρούλα του καιρού έχει παράπονα με όσα γράφουν εναντίον της, όπως διαβάσαμε στο Down Town. Αυτή μάλλον είναι συνειδητοποιημένη πρωταγωνίστρια.

Δεν είχαμε ασχοληθεί μέχρι σήμερα με την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Ριζοκάρπασο γιατί πιστεύουμε πως οι ειδικές συνθήκες των ανθρώπων που ζουν εκεί δεν μας επιτρέπουν να παριστάνουμε τους ενδιαφερόμενους από απόσταση ασφαλείας. Αλλά, ούτε ο υπουργός Παιδείας, ούτε οι πεμπάμενοί του, έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται με αυτό τον τρόπο

στις ζωές των ανθρώπων της Καρπασίας. Το μόνο καθήκον που έχουν είναι να προσπαθούν να τους ενισχύουν, υλικά και άλλως πως, ώστε να μπορούν να επιβιώνουν με τα χίλια ζόρια, όπως κάνουν εδώ και 35 χρόνια, χωρίς να τους «βοηθά» κανένας κομισάριος.

Είναι ένας επικίνδυνος παραλογισμός να προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας και σίγουρα με οδηγίες του ίδιου του υπουργού, να επιβάλει πάση θυσία, ειδικά στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου τον περιβόητο «στόχο της χρονιάς» για την «ειρηνική συνύπαρξη». Θα ήταν σοφότερο από τον υπουργό Παιδείας να καλέσει τους εγκλωβισμένους να του δώσουν μερικά ζωντανά μαθήματα «ειρηνικής επιβίωσης» μέσα στο στόμα του λύκου, παρά να νομίζει ότι απέκτησε αίφνης τη θεία φώτιση για να τους δίνει εκείνος μαθήματα. Αλλά, τι λέμε, τώρα! Εδώ, έκανε ένα χρόνο υπουργός και έφτασε να δίνει μαθήματα ορθού πολιτικού βίου στον Βάσο Λυσσαρίδη!

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος
3/3/2009


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999