Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Άρχισε η λεηλασία με πολύ γοργούς ρυθμούς στην Καρπασία


Η "Χερσόνησος της Καρπασίας" ήταν μέχρι πριν μερικά χρόνια μια από τις "ανέγγιχτες" παρθένες περιοχές της Κύπρου. Για χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να γίνει αντιληπτή η ιστορική, τουριστική και πολιτιστική αξία της περιοχής. Για το λόγο αυτό η περιοχή δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον κανενός και παρέμεινε μακριά από τον κίνδυνο των "λαφυραγωγών".

Το 1993 η περιοχή που αρχίζει από τα δυτικά του χωριού Ριζοκάρπασο και εκτείνεται μέχρι το ακρωτήρι ανακηρύχτηκε "Εθνικό Πάρκο". Επιπλέον μέσα στην περιοχή αυτή καθορίστηκε και ανακηρύχτηκε ο "Φυσικός και Αρχαιολογικός Χώρος" καθώς και "Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχαίας Καρπασίας". Έτσι τέθηκαν υπό προστασία όλα τα ζώα, φυτά και αρχαιολογικά κτήρια σε όλη αυτή την πλατιά περιοχή και απαγορεύθηκε η ανέγερση κάθε είδους οικοδομών. Το εμβαδόν της προστατευόμενης περιοχής ανέρχεται στα 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών στα 66 χιλιόμετρα περίπου. Εδώ βρίσκεται η τρίτη περιοχή ωοτοκίας των χελωνών Caretta Caretta (της πράσινης χελώνας) στη Μεσόγειο, καθώς και 24 είδη ενδημικών φυτών, 300 είδη φυτών, 200 είδη πουλιών, άγρια γαϊδούρια, 20 εγγεγραμμένα αρχαιολογικά μνημεία ανάμεσα στα οποία ένα μοναστήρι και ναοί, πέντε αρχαιολογικοί χώροι, αμμόλοφοι, παραλίες και αρχαία λατομεία. Στη δε θάλασσα της περιοχής υπάρχουν 100 είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών.
Την περίοδο αυτή, η Καρπασία που διαθέτει αυτόν το θαυμάσιο φυσικό πλούτο βρίσκεται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη στην τουρκική πλευρά. Η διοίκηση Σογιέρ αποφάσισε πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα να τοποθετήσει πασσάλους κατά μήκος 27 χιλιομέτρων από το Ριζοκάρπασον μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα και να μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεσηκώθηκαν αμέσως και είπαν πως αυτό είναι ένα "περιβαλλοντικό έγκλημα". Υποστήριξαν ότι η περιοχή αυτή δεν είναι κατοικημένη, εκτός από μερικές μικρές εγκαταστάσεις, και ότι για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται ηλεκτρισμός. Η διοίκηση Σογιέρ απλώς εξοργίστηκε με τις αντιδράσεις και δεν σταμάτησε το σχέδιό της. Προκήρυξε προσφορές και μια ιδιωτική εταιρεία άρχισε την τοποθέτηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συναντήθηκαν με τον Ταλάτ, αλλά το αίτημά τους δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από αυτόν. Ο Σογιέρ τούς λέει ότι "εσείς δεν θέλετε την ανάπτυξη και την πρόοδο". Ο εκ Τουρκίας "Δήμαρχος" Ριζοκαρπάσου πνέει μένεα εναντίον των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι άλλες προοδευτικές οργανώσεις
πολιτών σχεδόν καθημερινά προβαίνουν σε εκδηλώσεις "για να σώσουν την Καρπασία".
Μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ αντιτίθεται στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στην Καρπασία. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι μετά τη μεταφορά ρεύματος θα αρχίσει και η ανέγερση οικοδομών και θα γίνουν πολλές νέες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια προχθεσινών εκδηλώσεων, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τοποθέτησαν μαύρο στεφάνι μπροστά στο "Γραφείο Οικονομικής Στήριξης της ΕΕ" που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά στη Λευκωσία. Προσπάθησαν να κοινοποιήσουν το πρόβλημα αυτό και στους Ευρωπαίους. Επιπλέον, εξήγησαν την κατάσταση και στους αξιωματούχους του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας που επισκέφτηκαν τις προάλλες την Κύπρο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προγραμματίζουν να αποταθούν σύντομα στην UNESCO, την Επιτροπή της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Φαίνεται ότι όσο και αν προσπαθήσουν όλες αυτές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα μεταφερθεί ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το ακρωτήρι της Καρπασίας και θα αρχίσει η "λεηλασία" και εκεί.
Ουσιαστικά φαινόταν εδώ και πολύ καιρό πως μετά την Κερύνεια θα ερχόταν η σειρά της Καρπασίας. Μετά το "όχι" των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, ένα αόρατο χέρι σε αυτή την πλευρά άρχισε να "εκδικείται" γι' αυτό. Η εκδίκηση, δυστυχώς, παίρνεται από τις ελιές, τη θάλασσα και τη γη. Η λεηλασία και η καταστροφή εξαπλώνεται παντού. Παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι οικολόγοι και τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις αντιτίθενται σε αυτή τη "λεηλασία", δεν φαίνονται ικανά να την εμποδίσουν. Όλη η πολιτική (φιλοσοφία) είναι να μην βρει κανείς τίποτα στη θέση του σε περίπτωση που μια μέρα θελήσουμε την "επανένωση". Ούτε δέντρα, ούτε κτήρια, ούτε ιστορικά μνημεία, ούτε τη φύση, ούτε τα πουλιά. Όλα υπόκεινται σε επίθεση και καμία δύναμη δεν είναι ικανή να σταματήσει τη λεηλασία.
Οι μπουλντόζες και τα τεράστια οικοδομικά μηχανήματα βρίσκονται στον δρόμο για την Καρπασία και η επιχείρηση που τέλειωσε στην Κερύνεια τώρα μεταφέρθηκε εκεί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα αναγνωρίζεται τίποτα εκεί. Ενόσω οι πολιτικοί που υποστήριξαν το "όχι" λένε "είπαμε όχι και όλα έγιναν καλύτερα", κάποιοι εδώ ασκούν πολιτική προς την κατεύθυνση του "να μην μείνει τίποτα εδώ για εκείνους που είπαν όχι". Εμείς καθόμαστε απεγνωσμένοι, σαν ένοχοι, μέσα σε αυτή τη "λεηλασία". Αυτή η κατάσταση προκαλεί περισσότερο πόνο και από το "όχι" και από το "ναι".

ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΚΑΧΦΕΤΖΙΟΓΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/07/2007

Σημείωση Ιστοσελίδας:
Είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενούμε άρθρο τουρκοκύπριου στην ιστοσελίδα μας. Τη πρώτη φορά ήταν ένα άρθρο του Σενέρ Λεβέντ.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούς από τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας λέξεις όπως λεηλασία και καταστροφή. Σημαντικό γιατί υπάρχουν άνθρωποι στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας χωρίς παρωπίδες που μπορούν να δουν και να αντιληφθούν την καταστροφή, την κατοχή και τη λεηλασία που επιτελεί ο κατοχικός στρατός στο βόρειο μέρος της Κύπρου μας.

_______________________________________________________________________________________

Κόβουν την Καρπασία

Δεν ίδρωσε το αφτί της "κυβέρνησης" από τις διαμαρτυρίες και ανέθεσε σε εταιρεία το έργο μεταφοράς ρεύματος στην Καρπασία. 

Απτόητη και ανεπηρέαστη από τις αντιδράσεις οργανωμένων συνόλων και περιβαλλοντιστών προχωρά η "κυβέρνηση" του ψευδοκράτους στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασον μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Η εφημερίδα "Κίμπρις" σε χθεσινό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Κόβουν την Καρπασία σε κομμάτια" αναφέρεται στην απόφαση του "υπουργικού συμβουλίου" να ξεκινήσει τις εργασίες για μεταφορά ρεύματος παραθέτοντας τις απόψεις διαφόρων σύμφωνα με τις οποίες η "κυβέρνηση" θυσιάζει στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης το μοναδικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει ότι ολοκληρώθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα οι διαδικασίες προσφορών και ότι το όλο έργο κατακυρώθηκε στην εταιρεία "Καρλίογλου" η οποία μάλιστα ξεκίνησε κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες. Η "φιλοκυβερνητική" εφημερίδα επικρίνει την "κυβέρνηση" διότι αγνόησε τις σφοδρές αντιδράσεις των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων καθώς και τις εισηγήσεις για εναλλακτικές πηγές ηλεκτροδότησης ενώ παράλληλα τονίζει ότι στην περιοχή υπάρχουν 27 είδη λουλουδιών υπό προστασία. Η πλατφόρμα περιβαλλοντιστών ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αγωγή στο "ανώτατο δικαστήριο" εναντίον των ενεργειών της "κυβέρνησης" ζητώντας ακύρωσης όλων των διαδικασιών. Εξάλλου, μέλη της πλατφόρμας απέθεσαν μπροστά από το "υπουργείο" περιβάλλοντος και την "πρωθυπουργία" μαύρα στεφάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο επικεφαλής του "τμήματος αρχαιοτήτων", Φουάτ Αζιμλί, επέκρινε με τη σειρά του τους χειρισμούς της "κυβέρνησης" λέγοντας ότι οι εργασίες θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα σε αρκετές αρχαιολογικής σημασίας τοποθεσίες. Μάταια επιχείρησαν για άλλη μια φορά οι Ταλάτ και Σογιέρ να διαβεβαιώσουν ότι η μεταφορά ρεύματος δεν θα αλλοιώσει την Καρπασία. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξήγησε ότι η περιοχή θα εξακολουθήσει να εντάσσεται στις υπό προστασία περιοχές λέγοντας πως η "κυβέρνηση" έχει αποδείξει τις οικολογικές της ευαισθησίες μιας και ενέταξε την περιοχή στο "διάταγμα προστασίας περιβάλλοντος" Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φερντί Σογιέρ ο οποίος υπογράμμισε ότι η "κυβέρνησή" του θα αναπτύξει οικονομικά την περιοχή και θα προστατέψει παράλληλα το περιβάλλον. Τέλος, ο "υπουργός" περιβάλλοντος, Ασίμ Βεχμπί, επιτέθηκε προς τους περιβαλλοντιστές λέγοντας η Καρπασία δεν θα μείνει εγκαταλελειμμένη και υποανάπτυκτη απλά και μόνο επειδή έχει χαρακτηριστεί ως "εθνικό" πάρκο.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/07/2007

______________________________________________________________________________________________________

Πάνε κι οι αλευρόμυλοι

Συνεχίζει τις κατεδαφίσεις ο στρατός στο Ριζοκάρπασον

Μέσα σε τρεις μήνες ο κατοχικός στρατός έχει κατεδαφίσει 82 ε/κ σπίτια στο Ριζοκάρπασον βάζοντας σε εφαρμογή με αυτόν τον τρόπο το σχέδιο περαιτέρω εποικισμού της περιοχής.

Απτόητος συνεχίζει ο κατοχικός στρατός την πολιτική των κατεδαφίσεων στο Ριζοκάρπασον με τις όποιες πιέσεις ασκούνται μέσω Η.Ε. αλλά και ευρωπαϊκών χωρών να πέφτουν στο κενό. Όπως ανακοίνωσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, ο κατοχικός στρατός κατεδάφισε την προηγούμενη Δευτέρα το συγκρότημα αλευρόμυλων της εκκλησίας Αγίου Συνεσίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επόμενος στόχος των μηχανημάτων κατεδάφισης του "δημαρχείου" Ριζοκαρπάσου είναι οι ελαιόμυλοι της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, συνεργεία του τουρκικού στρατού και του γραφείου του "επάρχου" Τρικώμου, σε συνεργασία με το "δήμο" Ριζοκαρπάσου, κατεδάφισαν τους ιστορικής αξίας αλευρόμυλους που βρίσκονταν στην καρδιά του Ριζοκαρπάσου, δίπλα από τη δημοτική αγορά και πίσω από τον κινηματογράφο. "Νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας, σε μια θορυβώδη καταδρομική ενέργεια, υπό τα αγωνιώδη βλέμματα μερικών εγκλωβισμένων, οι Τούρκοι κατακτητές αφάνισαν κυριολεκτικά τους παραδοσιακούς αλευρόμυλους", αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως "κατά την κατεδάφιση 8 - 10 νέοι έποικοι εξέβαλλαν κραυγές ενθουσιασμού".
Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα τα συνεργεία του "δήμου" κατεδάφισαν ακόμα δυο ε/κ εγκαταλελειμμένα σπίτια στο Ριζοκάρπασον ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κατεδαφισμένων ε/κ σπιτιών (από τις 17 Απριλίου 2007) στα 82. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας σημείωσε πως για τις τελευταίες εξελίξεις ενημερώθηκαν το Υπουργείο Εξωτερικών και οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας και εξέφρασε τον φόβο του ότι το επόμενο θύμα του κατοχικού στρατού θα είναι οι ελαιόμυλοι της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 19/07/2007

Πρόσφατες φωτογραφίες του αλευρόμυλου πριν την κατεδάφιση

_______________________________________________________________________________________

Ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων

Σε απόγνωση οι εγκλωβισμένοι
Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της κατάστασης των σπιτιών τους, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς μετά από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, προσθέτοντας πως μετά τις κατεδαφίσεις σπιτιών στο Ριζοκάρπασον και την Αγία Τριάδα, στις οποίες προέβη ο τουρκικός στρατός, το ηθικό τους έχει καταρρακωθεί.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της Επιτροπής, κατά την οποία συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, είπε πως η θέση των εγκλωβισμένων για τα θέματα της επιδιόρθωσης των σπιτιών τους, είναι έντονη. "Συζητήσαμε το θέμα και ελπίζω ότι σύντομα οι εγκλωβισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους", πρόσθεσε.
Ο κ. Φαλάς είπε πως κατά τη συνεδρία το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε είναι αυτό των κατεδαφίσεων των σπιτιών των εγκλωβισμένων, που ως γνωστόν είναι έργο του τουρκικού στρατού και εξέλαβε πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Ανέφερε ακόμα ότι άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η επιδιόρθωση των σπιτιών των εγκλωβισμένων και κατήγγειλε πως, ενώ η Κυβέρνηση και η Βουλή ενέκριναν προ τριετίας κονδύλι ενάμισι εκατομμυρίου λιρών, από το οποίο θα διατίθετο μισό εκατομμύριο το χρόνο για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων, μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα σεντ για το σκοπό αυτό.
Πολίτης 12/7/2007

_______________________________________________________________________________________

Ενημερώθηκαν τα Η.Ε. για το Ριζοκάρπασον

Διαβήματα και αγωνία

Για αδράνεια, έλλειψη πολιτικής και παθητική στάση κατηγόρησε ο Νίκος Αναστασιάδης την Κυβέρνηση σχολιάζοντας τις πρακτικές του τουρκικού στρατού στο Ριζοκάρπασο.
 

Με διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη κινήθηκε η Κυβέρνηση προκειμένου να καταγγείλει την πολιτική εποικισμού της Τουρκίας στο Ριζοκάρπασον. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για καταστροφή ε/κ ιδιοκτησίας σπιτιών στην κατεχόμενη αυτή περιοχή, γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει ήδη τα απαραίτητα διαβήματα και σημείωσε πως "οι Τούρκοι συνεχίζουν την καταστροφή της κληρονομιάς, αλλά και των περιουσιών Ε/Κ στο Ριζοκάρπασον". Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως απαράδεκτη, ο κ. Πάλμας τόνισε πως μέσα από αυτές τις μεθοδεύσεις επιχειρείται η δημιουργία νέων τετελεσμένων. Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν το ψευδοκράτος να μοιράζει ακίνητα σε οικογένειες εποίκων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αφού είπε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες διευκρίνισε πως ακόμα η συγκεκριμένη πληροφόρηση δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως αλλά επεσήμανε πως "όλες οι ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν". Σχετικά με το θέμα ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εκφράζοντας την αγωνία του για τις εξελίξεις άφησε και αιχμές εναντίον της Κυβέρνησης για αδράνεια και έλλειψη πολιτικής. "Τι να πω, να επαναλάβω την αγωνία μου για τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα, μέσα από την αδράνεια και μέσα από την έλλειψη πολιτικής διαχείρισης;", διερωτήθηκε και συνέχισε: "Τι θέλετε να πω, να πω την αγωνία μου για την συνεχή αύξηση των εποίκων, για τη συνεχή αναβάθμιση του ψευδοκράτους, για τους κινδύνους, τους υπαρκτούς πλέον, που βλέπουμε, αλλά θεωρούμε ότι είναι κινδυνολογία να βλέπουμε τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, που δεν συνέβησαν ποτέ στα προηγούμενα 30 χρόνια;". Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση ότι αρκείται να εκφράζει την ανησυχία της για κάθε τι αρνητικό προκύπτει και ότι "αρκείται να λέει πως παρακολουθούμε και ανησυχούμε αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε την Ισλαμική Διάσκεψη, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, δεν μπορούμε να προλάβουμε τις όσες ενέργειες προγραμματίζουν οι Ευρωβουλευτές, η ομάδα επαφής που θα έλθει στην Κύπρο".

Να υπενθυμίσουμε ότι προ λίγων εβδομάδων το τ/κ Κόμμα Νέα Κύπρος κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τις ενέργειες του κατοχικού στρατού στο Ριζοκάρπασον και παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό αναφερόταν στα σχέδια του νέου εποικισμού της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, στο Ριζοκάρπασον κατεδαφίστηκαν προσφάτως τέσσερα ε/κ σπίτια, ενώ σε παλαιότερη εκστρατεία του στρατού είχαν γκρεμιστεί συνολικά 50 οικίες.

ΠΟΛΙΤΗΣ - 15/06/2007

______________________________________________________________________________________________

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση

Για τριάντα τρία χρόνια, η επίλυση του Κυπριακού δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί, αναφέρει σε χαιρετισμό του στην τελική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ριζοκαρπάσου, τον οποίο διάβασε ο βουλευτής Ανδρέας Μουσκάλης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας. ''Η παρέλευση του χρόνου και οι συνεχείς αποτυχίες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δεν μας απογοητεύουν ούτε και μας οδηγούν στην εγκατάλειψη του αγώνα. Δεν έχουμε ένα τέτοιο δικαίωμα, όπως δεν έχουμε το δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τη ντε φάκτο κατάσταση και τη διχοτόμηση'', προσθέτει. Η γιορτή σας, αναφέρει ο κ. Χριστόφιας, αποτελεί απόδειξη ότι το Ριζοκάρπασο ζει, αγωνίζεται, δημιουργεί και καρτερεί. ''Καρτερεί να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, οι οποίες ευχόμαστε και αγωνιζόμαστε να έλθουν το συντομότερο δυνατόν, μέσα από μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού. Μια λύση που θα δικαιώνει το λαό μας και θα τον λυτρώνει από τα βάσανα που επισώρευσε η καταστροφή του 1974. Μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας, στο πλαίσιο μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του λαού μας να γίνονται σεβαστά. Μια λύση που θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του και δεν θα επιτρέπει στους ξένους να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας μας'', σημειώνει.
ΠΟΛΙΤΗΣ - 14/06/2007

___________________________________________________________________________________________________

Νέες "τιτλοποιήσεις" περιουσιών σε 30 κατεχόμενες περιοχές

Οι προηγηθείσες κατεδαφίσεις των σπιτιών μας στο Ριζοκάρπασον ,δεν είναι καθόλου άσχετες με τις νέες ενέργειες των Τούρκων κατακτητών. Ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα και με δικές μας πληροφορίες κατεδάφισε περισσότερα από 60 σπίτια Ριζοκαρπασιτών. Οι λόγοι είναι προφανείς. Πρώτον να αποτρέψει το κλίμα της επιθυμίας Ριζοκαρπασιτών να επανεγκατασταθούν στο Ριζοκάρπασον και δεύτερον όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πολίτης" να διαμοιράσουν οικόπεδα στους Τούρκους εποίκους.

Ιστοσελίδα "Το Ριζοκάρπασον"

_______________________________________________________________________________________

"Χαρίζουν" οικόπεδα
Τον τελευταίο μήνα το ψευδοκράτος δρομολόγησε δυο διαδικασίες διαμοιρασμού οικοπέδων που επηρεάζουν περίπου 40 χωριά των κατεχόμενων περιοχών.

Νέα διαδικασία για διαμοιρασμό οικοπέδων σε νέους δρομολόγησε από χθες το ψευδοκράτος με την όλη διαδικασία προφανώς να επηρεάζει για άλλη μια φορά ε/κ ιδιοκτησίας περιουσίες στα κατεχόμενα. Η εξαγγελία αυτή του "υπουργείου" εσωτερικών αφορά συνολικά 30 κατεχόμενες περιοχές και χωριά και γίνεται μόλις δυο βδομάδες μετά την απόφαση του "υπουργικού συμβουλίου" να οικοπεδοποιήσει εκτάσεις και να ανεγείρει εργατικές κατοικίες σε 13 συνολικά κατεχόμενες περιοχές. Τόσο από την χθεσινή εξαγγελία του "υπουργείου" εσωτερικών, όσο και από την απόφαση του "υπουργικού" προκύπτει πως η επαρχία που επηρεάζεται περισσότερο είναι αυτή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, μιας και οι πλείστες των -προς οικοπεδοποίηση- περιοχών εμπίπτουν σε αυτή. Αν και δεν διευκρινίζεται σε καμία από τις δυο περιπτώσεις η ακριβής έκταση που θα οικοπεδοποιηθεί, είναι εμφανές ότι αυτές οι κινήσεις επιφέρουν επιπλέον τετελεσμένα στο περιουσιακό καθώς αναπτύσσονται παράνομα και "τιτλοποιούνται" ε/κ εκτάσεις που για χρόνια δεν είχαν διανεμηθεί από το ψευδοκράτος.
Η τ/κ εφημερίδα "Κίμπρις", στην χθεσινή της έκδοση, αναφέρει ότι το "υπουργείο" εσωτερικών δέχεται αιτήσεις για παραχωρήσεις οικοπέδων σε νέους και νέες που στερούνται πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του "υπουργείου", ο διαμοιρασμός των οικοπέδων θα γίνει σε 30 οικιστικές περιοχές, ενώ προστίθεται ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβληθούν στις "επαρχιακές διοικήσεις" και στη "διεύθυνση κοινωνικών κατοικιών" σε χρονικό διάστημα ενός μηνός. Όσον αφορά τώρα τις επηρεαζόμενες περιοχές, αυτές επεκτείνονται από το Ριζοκάρπασο και τη Γιαλλούσα μέχρι τη Μόρφου και τα Καζιβερά. Συγκεκριμένα, οικόπεδα θα διανεμηθούν: στην Ακανθού, στα Λιμνιά, στη Μελούντα, στην Περιστερωνοπηγή, στο Τσιάος, στον Κορνόκηπο, στο Πραστειό, στα Κούκλια, στην Κοντέα, στη Μηλιά, στον Άγιο Ανδρόνικο, στην Επτακώμη, στη Σύγκραση, στο Λάπαθος, στα Άρδανα, στην Κώμη Κεπίρ, στο Πατρίκι καθώς επίσης στη Γιαλλούσα, στον Άγιο Γεώργιο και στο Ριζοκάρπασο. Δυτικότερα, τώρα, οικόπεδα θα παραχωρηθούν στη Μόρφου (πλησίον του "πανεπιστημίου") στο Καλό Χωριό, στη Μόρα, στη Σκυλλούρα, στην Αγιά, στην Αυλώνα, στα Καζιβερά ενώ θα δοθούν οικόπεδα και στην επαρχία Κερύνειας και πιο συγκεκριμένα στην Καμπυλή, στο Σύσκληπο και στο Διόριος.
Όσον αφορά τις οικοπεδοποιήσεις που αποφάσισε στις αρχές περίπου του μήνα το "υπουργικό συμβούλιο", αυτές θα γίνουν στην Κάτω Ζώδια, στο Καλό Χωριό και στην Κυρά, ενώ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα κοπούν οικόπεδα στην Περιστερώνα, στην Κοντέα, στην Τρυπημένη, στην Άσσια, στην Μηλιά και στην Βατυλή. Οικόπεδα θα μοιραστούν επίσης και στην "επαρχία" Τρικώμου και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο, Βαθύλακα, Δαυλό και Επτακώμη.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/05/2007, Σελίδα: 6

 

Κατεδαφίζουν σπίτια στο Ριζοκάρπασον

Ε/Κ οικίες στο Ριζοκάρπασον δίδονται σε εποίκους

Τέσσερα ε/κ εγκαταλελειμμένα σπίτια κατεδαφίστηκαν προσφάτως στο Ριζοκάρπασον και ακολουθούν οι κατεδαφίσεις ακόμα 13 σπιτιών.

Νέα δεδομένα επιφέρει το ψευδοκράτος στο Ριζοκάρπασον θέτοντας σε εφαρμογή στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια εποίκων που διαμένουν στην περιοχή. Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αυτού κατεδαφίζονται εγκαταλελειμμένα σπίτια Ε/Κ και αφού οικοπεδοποιούνται οι ε/κ ακίνητες εκτάσεις ανεγείρονται επί αυτών νέες οικίες για εποίκους. Μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί τέσσερις ε/κ οικίες ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει σε δεύτερη φάση την κατεδάφιση ακόμα 13 εγκαταλελειμμένων ε/κ σπιτιών. Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται από τον κατοχικό στρατό και εφαρμόζεται σε συνεργασία με το "δήμο" ο οποίος και παρέχει τα απαραίτητα μηχανήματα. Όπως πληροφορούμαστε, ο κατοχικός στρατός επιδοτεί με περίπου 10.000 λίρες τους ενδιαφερόμενους εποίκους και σε συνεννόηση με το "δήμο" εντοπίζει τις "κατάλληλες" προς παραχώρηση οικίες. Η δικαιολογία που προβάλλεται για τις κατεδαφίσεις οικιών είναι ότι πρόκειται για ετοιμόρροπες και επικίνδυνες για τους κατοίκους οικίες. Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας, την προηγούμενη μέρα της κατεδάφισης μιας οικίας τοποθετείται σε αυτή με σπρέι ένα κόκκινο "Χ" και την επομένη το συνεργείο του "δήμου" ρίχνει με μπουλντόζες το σπίτι.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες ο διοικητής των "τ/κ δυνάμεων ασφαλείας", Χαϊρί Κιβρίκογλου, μετέβη στην περιοχή και έθεσε τον θεμέλιο λίθο οικίας που παραχωρήθηκε σε εποίκους. Παρόμοια τακτική στέγασης εποίκων ακολουθήθηκε και πριν από οχτώ περίπου χρόνια με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τότε περίπου 50 ε/κ οικίες. Θύμα του νέου στεγαστικού σχεδιασμού είναι και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, το σπίτι του οποίου πρόκειται να παραχωρηθεί σε έποικους. "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 60 - 70 εγκαταλελειμμένα σπίτια τα οποία προφανώς θα έχουν την ίδια κατάληξη" ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Φαλάς προσθέτοντας ότι ο κατοχικός στρατός ενισχύει με κάθε τρόπο τους εποίκους της περιοχής. "Στο Ριζοκάρπασον έχουμε περίπου 3.500 εποίκους και 130 οργανωμένους γκρίζους λύκους" εξηγεί και προσθέτει πως έχει ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών και την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων. Ο κ. Φαλάς σημείωσε επίσης πως στο πλαίσιο των ενεργειών του στρατού γκρεμίστηκε και το ελαιοτριβείο που βρίσκεται (και ανήκει) δίπλα στην Εκκλησία Αγίας Τριάδος στο Ριζοκάρπασον προκειμένου να κτιστεί συγκρότημα κατοικιών για εποίκους. Αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως οχτώ Ριζοκαρπασίτες υπέβαλαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών αίτημα επαναγκατάστασής τους στην περιοχή, με το ψευδοκράτος να έχει απορρίψει μέχρι τώρα τις πέντε από αυτές τις αιτήσεις χωρίς να δώσει οποιαδήποτε δικαιολογία. 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/05/2007, Σελίδα: 6

______________________________________________________________________________________________________________________

Στόχος η προσέλκυση εκπαιδευτικών στα σχολεία των κατεχομένων

Κίνητρα για το Ριζοκάρπασο
Προτείνεται όπως η υπηρεσία των εκπαιδευτικών στο σχολείο Ριζοκαρπάσου υπολογίζεται ως υπηρεσία δύο χρόνων για κάθε σχολική χρονιά

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας τέθηκαν χθες τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, που απασχολούνται στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Ανάμεσα σε αυτά και το θέμα της ασφάλειας των εκπαιδευτικών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, αφού όπως τονίστηκε δεν καλύπτονται από καμία ασφάλεια και σε περίπτωση ατυχήματος δεν καλύπτονται νομικά. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η αναφορά στα τρία δυστυχήματα εκπαιδευτικών, όπου τα οχήματα τους καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δυσκολίες προκύπτουν και στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός αρρωστήσει, αφού όπως τόνισε η εκπρόσωπος των καθηγητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, κ. Μαρία Στεφάνου, δεν μπορεί να σταλεί άμεσα αντικαταστάτης και το σχολείο υπολειτουργεί. Ζήτησε γι΄ αυτό όπως ετοιμάζεται ένας ευρύτερος κατάλογος εκπαιδευτικών-που θα εγκρίνονται από τα Η.Ε και τις κατοχικές αρχές, ώστε σε περίπτωση απουσίας να υπάρχει αντικαταστάτης.
Προβλήματα ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου. Όπως εξήγησε η κ.Στεφάνου, τα απογεύματα τα παιδιά δεν έχουν να ασχοληθούν με κάτι γι΄ αυτό έθεσε θέμα αξιοποίησης του σχολείου. Εισηγήθηκε μάλιστα όπως κατασκευαστεί κλειστό γήπεδο για τους μαθητές ή να γίνει Ολοήμερο το σχολείο. Ανάλογο αίτημα έθεσε χθες και ο Διευθυντής του Δημοτικού Ριζοκαρπάσου κ. Παρπόττας, τονίζοντας ότι τα παιδιά θέλουν ένα αθλητικό κέντρο. Σημείωσε ακόμη ότι τα παιδιά αγαπούν το χωριό τους και θέλουν να μείνουν, αλλά θα πρέπει και η Πολιτεία να τους βοηθήσει κάνοντας έργα, διαφορετικά τελειώνοντας το σχολείο θα θέλουν όλα να γυρίσουν στις ελεύθερες περιοχές. Τονίστηκε επίσης ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε σε δύο χρόνια θα κλείσει το νηπιαγωγείο.

Συζητούνται κίνητρα
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε πάντως η προσθήκη πρόνοιας στον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμο του 2006, ώστε να δοθούν κίνητρα για υπηρεσία εκπαιδευτικών σε σχολεία των κατεχόμενων περιοχών. Ένα από τα κίνητρα είναι όπως η υπηρεσία των εκπαιδευτικών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο υπολογίζεται ως υπηρεσία δύο χρόνων για κάθε σχολική χρονιά, για σκοπούς προαγωγής, μείωσης ωραρίου και προσαυξήσεων και υπό τον όρο ότι αυτή δεν θα είναι λιγότερη από δύο χρόνια. Με την τροπολογία συμφώνησαν όλοι οι βουλευτές. Σε ό,τι αφορά στα ωφελήματα που αποφασίστηκε να δοθούν στους εκπαιδευτικούς, η εκπρόσωπος των καθηγητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, εξέφρασε την ικανοποίησή της, αλλά σημείωσε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν πήγε στο Ριζοκάρπασο για τα κίνητρα αλλά από ιδιωτική του πρωτοβουλία και για να μείνουν τα παιδιά στο χωριό τους. Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ επισημάνθηκε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της ασφάλειας των εκπαιδευτικών, ενώ τέθηκε και θέμα σε σχέση με την επιλογή των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε σχολεία των κατεχομένων, αφού όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ έγιναν καταγγελίες ότι παραβιάστηκε ο κατάλογος διοριστέων. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, Μ.Ασημάκης και της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Ν. Φαλάς. Ο κ. Ασημάκης κατέθεσε αριθμό εισηγήσεων ώστε να δοθούν κίνητρα για υπηρεσία εκπαιδευτικών σε σχολεία των κατεχόμενων περιοχών, ενώ ο κ.Φαλάς ζήτησε όπως επαναλειτουργήσει το Δημοτικό Αγίας Τριάδας. Σημειώνεται ότι στο νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου φοιτούν φέτος 13 παιδιά, στο Δημοτικό 15 και στο Γυμνάσιο 27, ενώ εργάζονται 3 δάσκαλοι, 1 νηπιαγωγός και 19 καθηγητές.

ΓΡΑΦΕΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/01/2007, Σελίδα: 43
______________________________________________________________________________________

Τελικά μάλλον δικαιώνεται η θέση της Ιστοσελίδας μας όσον αφορά, το πως έπρεπε να αναστηλωθεί η Μονή του αποστόλου Ανδρέα. Από τα σημερινό δεδομένα διαφαίνεται ότι η επιμονή αλλά και ο διάλογος φέρνουν πάντοτε θετικά αποτελέσματα. Παρακάτω παραθέτουμε όλες τις νεότερες πληροφορίες όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα Πολίτης της Κυριακής.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Τεστ προθέσεων για Τάσσο - Ταλάτ

Βάσιμες προοπτικές για συμφωνία των δύο κοινοτήτων με στόχο την αποκατάσταση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, εντός 2007, διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς η Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από τους ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τρία χρόνια μετά την περιπέτεια των σχεδίων που επρόκειτο να χρηματοδοτήσει ο ΟΗΕ παράλληλα με την αποκατάσταση του τεμένους Χαλά Σουλτάν (Τεκέ), όλοι οι αναμεμειγμένοι φορείς, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β' εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν για να εξασφαλιστεί και η συγκατάθεση του ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τη νέα θετική συγκυρία επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον "Π", ο αναπληρωτής πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, Γιώργος Χριστοδούλου: "Εκκλησιαστικοί και πολιτικοί φορείς δεν ενίστανται στην απόφασή μας για την ανάληψη του έργου με το συγκεκριμένο τρόπο αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, όπως σχεδιάστηκε και οριστικοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών".
Τα σχέδια παρουσιάστηκαν ήδη σε διεθνές συνέδριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάτρα στις 19 Νοεμβρίου.

Ο "Π" δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στην Πάτρα - επίκειται και η παρουσίασή τους στην Κύπρο - τα οποία φέρουν τη σφραγίδα του προέδρου του τμήματος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκου Πολυδωρίδη, κυπριακής καταγωγής και των ακαδημαϊκών Κουφόπουλου και Μαμαλούκου, οι οποίοι ανέλαβαν επίσης την αναστήλωση της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Την ακαδημαϊκή εργασία υποστήριξαν επίσης οι καθηγητές Μυριανθέας και Παυλάτος.

Πρόκειται για ένα σχεδιαστικό έργο που πήρε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το γεγονός ότι ο καθηγητής Κουφόπουλος, με δεκάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα, διεξήγαγαν χωρίς εμπόδια τις επί τόπου πολυήμερες μελέτες και την αποτύπωση των χώρων, έως και της τελευταίας ρωγμής, συνιστά μια σαφή ένδειξη ότι η τ/κ ηγεσία, υπό τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα αποφύγει την προβολή πολιτικής φύσεως ενστάσεων για την υλοποίηση του έργου.

Υπήρξε μια τυπική παρουσία λειτουργού του λεγομένου "Τμήματος Αρχαιοτήτων". Αναμένεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις για να εξασφαλιστεί η έγκριση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ως νέο στοιχείο κρίνεται επίσης το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε πρόσφατη συνάντηση με τη διαχειριστική επιτροπή, έδωσε πλήρη υποστήριξη και μάλιστα γραπτώς στο έργο και αναμένεται να θέσει το ζήτημα στον Μουφτή των Τ/Κ, με τον οποίο θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Αποτύπωση - σχέδια - αποκατάσταση
Από το 2003 και εντεύθεν, η Διαχειριστική Επιτροπή, της οποίας εξ οφίκιο προεδρεύει ο Οικονόμος της Μονής Ζαχαρίας, πέτυχε να βγει από το φαύλο κύκλο των διαφωνιών ως προς τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί και τα έργα. Έγιναν οι αποτυπώσεις του χώρου, καταγράφηκαν οι ρωγμές, διεξήχθησαν οι μελέτες και εκπονήθηκαν τα κατασκευαστικά σχέδια που περιλαμβάνουν εκτός από τον ιστορικό πυρήνα (το αγίασμα, το μεσαιωνικό παρεκκλήσι του 14ου - 15ου αιώνα, το μεγάλο ναό που κτίστηκε το 1867) και τα περιβάλλοντα κτήρια και τους χώρους (τα κελιά των μοναχών, το συνοδικό, το οικονομείον, τα βοηθητικά κτήρια, ο κήπος, η αυλή κτλ). Ο σχεδιασμός περιέλαβε επίσης την αποκατάσταση της υπόγειας στέρνας μέσα από την οποία ρέει το αγίασμα, που χρονολογείται την υστεροβυζαντινή περίοδο το 12ο αιώνα.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς εμφανίζονται σήμερα ομόγνωμοι όσον αφορά τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί και θεωρούν ότι ενεργούν βάσει της διεθνούς δεοντολογίας περί αποκατάστασης των μνημείων, αφήνοντας πίσω τους τις έριδες, ακολουθώντας την αρχή "των όπισθεν επιλαθόμενοι και των έμπροσθεν επιλαμβανόμενοι", λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Χριστοδούλου. Με βάση το σχεδιασμό των ακαδημαϊκών της Πάτρας, υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις στα κελιά που υφίστανται πάνω από τον κυρίως ναό, ώστε να ενοποιηθούν και να αποτελέσουν κειμηλιαρχείο, ένα μικρό μουσείο λαϊκής τέχνης και άλλοι λειτουργικοί χώροι.

Με την ενοποίηση των κελιών αυτών δημιουργείται ένας παρεκκλησιαστικός χώρος και μια εσωτερική αυλή, ενώ αποκαθίσταται και ο γυναικωνίτης. Τα κελιά που βρίσκονται στο κτήριο Φωτιάδη του 1919 θα είναι τα κατεξοχήν κελιά διαμονής των μοναχών. Στα κελιά θα διαφυλαχθούν επίσης τα απομεινάρια από τους λίθους, που προήλθαν από τον αρχαίο ναό της Ακραίας Ουρανίας Αφροδίτης. Μέσα από αυτή τη λογική "συμφιλιώθηκαν" οι διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από τον τρόπο που θα έπρεπε να αναστηλωθεί το Μοναστήρι, διατηρώντας το χαρακτήρα του με τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια η διαχειριστική επιτροπή της Μονής έχει συγκεντρώσει από ιδίους πόρους και δωρητές σχεδόν το 60% της δαπάνης και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από την Αρχιεπισκοπή, ώστε να μην υπεισέλθουν ούτε σε αυτό το επίπεδο πολιτικοί συνειρμοί.

Τεκές - Απόστολος Ανδρέας

Αμοιβαιότητα στον τρόπο εκτέλεσης των έργων

Το τέμενος Χαλά Σουλτάν είναι σήμερα ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας των μωαμεθανών και σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των Κυπρίων. Η αποκατάσταση του μνημείου έγινε με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών (UNDP - UNOPS) υπό την εποπτεία του διαχειριστή του, που είναι το ΕΦΚΑΦ, με πολύ διακριτική και εξ αποστάσεως την παρουσία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Αυτή την αμοιβαιότητα επιθυμεί η Διαχειριστική Αρχή να τηρηθεί και στην περίπτωση του Αποστόλου Ανδρέα. Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους - και πρόσφατα - τόσο ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσο και ο Φερντί Σογιέρ έδειξαν πρόθεση να μην προβάλουν αχρείαστα εμπόδια στις εργασίες, την ευθύνη για τις οποίες θα έχουν οι ακαδημαϊκοί από την Πάτρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αρχιεπισκοπή δέχονται επίσης να εκτελεστούν οι εργασίες από Τ/Κ τεχνίτες. Εδώ και χρόνια τη διαχείριση του χώρου έχει ο εγκλωβισμένος ιερέας πάτερ Ζαχαρίας. Είναι δυνατόν να προβληθούν πολιτικές αιτιάσεις;

Όλοι όσοι έφεραν στην παρούσα ωριμότητά του το σχέδιο για την αποκατάσταση του Αποστόλου Ανδρέα πιστεύουν ότι το ζήτημα δεν πρέπει να μπει μέσα στο γνωστό φαύλο κύκλο: να μετατρέπεται σε πολιτική διαμάχη πάνω στα σημεία, ώστε στο τέλος να μην υλοποιείται. Η κάθε πλευρά να μένει κολλημένη στα "σημεία", ώστε το αποτέλεσμα να είναι μηδενικό. Για μια σειρά από λόγους, τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά και εν τέλει να αποδώσουν ουσιαστικό όφελος για τους λιγοστούς εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Αφενός για την τ/κ πλευρά, η αναστήλωση της Μονής θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης στην περιοχή με οικονομικές προεκτάσεις και αφετέρου για την ε/κ πλευρά θα συνιστά ένα βήμα στα ελάχιστα που έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, πάντως, ότι μια σειρά από εκκλησίες στην Καρπασία έχουν τους τελευταίους μήνες αποκατασταθεί - πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση της εκκλησίας στην Αγία Τριάδα - κυρίως γιατί δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι κάνοντας τις αναγκαίες συνεννοήσεις.

Ένας σημαντικός παράγοντας που παραμένει ανενεργός είναι αυτός του ΟΗΕ, που επί του παρόντος δεν έχει κινηθεί. Το ανομολόγητο αιτιολογικό αυτής της στάσης είναι προφανώς η προηγούμενη αποτυχία του ανάλογου σχεδίου που επρόκειτο να χρηματοδοτήσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, είναι πιθανόν να χρειαστεί να δοκιμαστεί πιο άμεσα και χωρίς διαμεσολαβητές, η πραγματική βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ξέρει ότι το χρωστά - το τέμενος Χαλά Σουλτάν έχει αποκατασταθεί - και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει μέσα στο 2007 να υπάρξει μια κίνηση προς τα εμπρός.

Η ελάχιστη τιμή στον πατέρα Ζαχαρία
Ο πάτερ Ζαχαρίας αναμένει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ πολιτικούς να βρουν τη στοιχειώδη συνεννόηση να του στείλουν άλλο έναν ιερέα στην Καρπασία. Ανταλλάζουν λίστες, ονόματα και ο πάτερ Ζαχαρίας περιμένει.

Στην Πάτρα, τον περασμένο μήνα, σε μια σεμνή τελετή, τιμήθηκε ο εγκλωβισμένος ιερέας, έχοντας ταξιδέψει προηγουμένως και στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στον πατέρα Ζαχαρία: "Εσύ και εγώ θάβουμε και ξεθάβουμε κόκαλα για να γινόμαστε πιο πολλοί".
του Κυριάκου Πιερίδη
ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/12/2006, Σελίδα: 8

 

Οι εγκλωβισμένοι ξανά στο ΣτΕ

Η παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων θα εξετασθεί το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου από την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της εξέτασης της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας. Αυτό πληροφορήθηκαν χθες αρμοδίως τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία εξέτασε προβλήματα εγκλωβισμένων και άλλα συναφή θέματα.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κύπρος Γιωργαλλής είπε πως ενόψει της συζήτησης θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τη συλλογή πληροφοριών για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και την ετοιμασία μνημονίου. Ερωτηθείς τι αναμένεται να γίνει στην εξ Υπουργών Επιτροπή, είπε πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία κατορθώσει να πείσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραβιάσεις η συζήτηση της 4ης Διακρατικής Προσφυγής δεν θα κλείσει και θα συνεχισθεί η παρακολούθηση.
Ο εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μιχάλης Λαουτάρης ανέφερε πως υπάρχουν 104 περιπτώσεις εγκλωβισμένων που λαμβάνουν επίδομα φροντίδας (από 60 ως 80 λίρες μηνιαίως) και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα μεταβεί στα κατεχόμενα κλιμάκιο, που θα αξιολογήσει μία προς μία τις περιπτώσεις και θα υποβάλει εισηγήσεις για την αναβάθμιση της φροντίδας.
Πολίτης 16/11/2006

__________________________________________________________________________________

Σε ξενοδοχείο μετατρέπουν τον Απόστολο Ανδρέα
Βάζουν χέρι στη Μονή
Η Μονή του Απ. Ανδρέα θα αποτελέσει το επίκεντρο του σχεδιασμού για ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού στα κατεχόμενα.
Σε ξενοδοχείο 120 κλινών θα μετατραπούν τα 60 κελλιά γύρω από τη Μονή Μεγαλόπνοα σχέδια για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Ριζοκαρπάσου και πιο συγκεκριμένα της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα φαίνεται πως βάζει σε εφαρμογή η Τουρκία μέσω της "πρεσβείας" της στα κατεχόμενα. Αυτό τουλάχιστον γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στην τ/κ εφημερίδα "Κίμπρις" ο επικεφαλής της επιτροπής βοήθειας της "πρεσβείας", Μεχμέτ Ιλχάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θα διαθέσει συνολικά κονδύλι ύψους 1.5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, δηλαδή περίπου 467.000 λίρες Κύπρου. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανέφερε ο κ. Ιλχάν η Τουρκία έχει καταρτίσει σχεδιασμό για ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού στα κατεχόμενα, επίκεντρο του οποίου θα είναι η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα. "Στην περιοχή Ριζοκαρπάσου υπάρχει ένα μοναστήρι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον απανταχού Χριστιανικό κόσμο", είπε και πρόσθεσε πως η Καρπασία μέσω του σχεδιασμού αυτού μπορεί να καταστεί οικονομικός παράγοντας του ψευδοκράτους.

Ο κ. Ιλχάν εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα γίνουν έργα στα κτίρια που περιβάλλουν το μοναστήρι με κύριο μέλημα τη μετατροπή των 60 κελλιών σε ξενοδοχείο χωρητικότητας 120 κλινών. "Θα γίνουν επιδιορθώσεις σε αυτά τα ετοιμόρροπα κτίρια και στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία", διευκρίνισε προσθέτοντας ότι "εργασίες θα γίνουν και στον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού. Ο χώρος στάθμευσης θα ασφαλτοστρωθεί, θα απαγορευθεί στο προαύλιο του μοναστηριού να εισέρχονται οχήματα και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πεζούς". Επίσης σημείωσε ότι στο σημείο που σήμερα υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές θα κατασκευαστούν μικρά λυόμενα καταστήματα. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Ιλχάν εξήγησε ότι παρά το ότι το κονδύλιο είναι έτοιμο προς παράδοση, στην παρούσα φάση επιχειρείται να επέλθει συμφωνία με το ΕΒΚΑΦ, τις "δυνάμεις ασφαλείας" και το "τμήμα δασών" τα οποία και είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση του χώρου της Μονής. "Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί η συμφωνία για μακροπρόθεσμη ενοικίαση αυτών των χώρων για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του θρησκευτικού τουρισμού", σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι ήδη γίνονται σχετικές διαβουλεύσεις με τον "δήμο" Ριζοκαρπάσου.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, δήλωσε στην εφημερίδα μας πως "αυτοί οι σχεδιασμοί των Τούρκων κατακτητών δεν είναι καινούριοι. Παλαιότερα είχαμε προβεί ως Επιτροπή σε καταγγελίες αλλά ουδεμία κυβέρνηση προέβη σε ουσιαστικά μέτρα για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης".
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/10/2006, Σελίδα: 6

________________________________________________________________________________________________

Η Καρπασία!

Στα κατεχόμενα, είχα να πάω κανένα χρόνο. Για αναψυχή, όχι για δουλειά. Πρόσφατα βρέθηκα στην Καρπασία. Στο ωραιότερο μέρος της Κύπρου. Από τις λίγες τοποθεσίες που μπορούν, πράγματι, να σου φτιάξουν τη διάθεση. Κι είναι γεγονός. Η διάθεση γίνεται κουρέλια στη διαδρομή. Είναι εντυπωσιακή η διαδρομή. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά εμάς, όλους όσοι τύχει να πάμε στην Καρπασία, μας σημαδεύει. Και μας θλίβει. Στο δρόμο για το Τρίκωμο, οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες. Το σοκ έρχεται όταν φθάνεις στο Μπογάζι. Δεν έχει μείνει τόπος άκτιστος. Επαύλεις, σπίτια, βίλες, παντού. Όπου κι αν πέσει το μάτι. Έτοιμες, ή εν εξελίξει. Πάνω στην ελληνοκυπριακή γη. Πριν και μετά το θέρετρο. Ακόμα και πέρσι δεν ήταν έτσι. Τα κτίσματα ήταν πολύ λιγότερα. Υπήρχαν και περιοχές κενές. Φέτος, όχι. Ο οικοδομικός οργασμός σε όλο του το μεγαλείο. Με θολωμένο βλέμμα, πήραμε το δρόμο για τη Βωκολίδα. Είχα να πάω καιρό. Πάνω από δύο χρόνια. Θυμόμουν μια τεράστια, υπέροχη παραλία. Με δυο κεντράκια, φτωχικά. Όπως κι έποικοι που κατοικούσαν την περιοχή. Και κάτι κολόνες κοντά στο νερό. Προάγγελος του τι θα γινόταν. Το έγκλημα, λοιπόν, συνετελέσθη. Έχουν χτίσει μεγαθήρια πάνω στο νερό. Ξενοδοχεία τεράστια. Μνημεία της κακογουστιάς και του κιτς. Και θυμήθηκα ένα φίλο. Που μελετούσε πρόταση. Να ζητήσει να του επιστρέψουν τις τέσσερις σκάλες που είχε. Κοντά στην αμμουδιά. Εκεί που έσκαγε το κύμα. Σκεφτόταν να πάει στην τ/κ επιτροπή, για τις περιουσίες. Άργησε ο φίλος. Τον πρόλαβαν οι μεγαλο-εργολάβοι. Η γη του είναι πλέον κτισμένη. Μες στις σκέψεις, βγήκαμε ξανά στην άσφαλτο. Περάσαμε τη Γιαλούσα. Είδαμε και το μέρος που θα γίνει η μεγάλη μαρίνα. Για τα κότερα. Φθάσαμε στο Ριζοκάρπασον. Κι ήλθε η ψυχή μας στον τόπο της. Στο δρόμο για το μοναστήρι, δεν υπάρχει τίποτα. Το μέρος παραμένει παρθένο. Ένα - δυο ξενοδοχεία μόνο σπάνε το τοπίο. Απ' αυτά που πρόλαβε κι έδωσε άδεια ο Ντενκτάς. Κάπου εκεί συναντήσαμε ένα Ιταλό. Ταξιδιωτικό πράκτορα. Επισκεπτόταν, μας είπε, την περιοχή. Αυτό το θαύμα της φύσης. Έτσι το αποκάλεσε. Θέλει να φέρει κόσμο από την Ιταλία, μας αποκάλυψε. Να οργανώσει πακέτα. Μια βδομάδα στο βορρά, στην Καρπασία. Και μια βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Ναι, δεν σκοπεύει να φέρει τους τουρίστες από τη Λάρνακα. Δεν τον συμφέρει, μας είπε. Είδε και τις ελεύθερες περιοχές. Δεν του έκαναν μεγάλη εντύπωση. Πιστεύει ότι οι πελάτες του θα ξετρελαθούν με τις παραλίες. Που κοσμούν την πανέμορφη μύτη της Κύπρου. Και πιστεύει ότι θα 'ρθουν πολλοί. Και το ερώτημα είναι. Για πόσο ακόμα θα παραμείνει η περιοχή ανέπαφη; Σε πόσα χρόνια θα γίνει σαν τη Βωκολίδα;

Του Λευτέρη Αδειλίνη
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/09/2006, Σελίδα: 4

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999