Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Ελένη Φωκά προς Καρογιάν για Χριστόφια

Χωρίς περιστροφές, στο Δημοκρατικό Κόμμα που μετέχει στην Κυβέρνηση, τα είπε, σε εκδήλωση της ΓΟΔΗΚ, η διωγμένη δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά. Για να τα διαβιβάσει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Βουλής κ. Μάριος Καρογιάν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Για τους εξευτελισμούς της πολιτικής της «κουλτούρας συμφιλίωσης». Προχθές βράδυ, η ΓΟΔΗΚ προσκάλεσε σε εκδήλωσή της και την Ελένη Φωκά για να την τιμήσει. Κι η Δασκάλα του Έθνους είπε στη δική της αντιφώνηση:
«Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Για την τιμή που αποφασίσατε για την ταπεινότητά μου. Για όσα έπραξα καθηκόντως. Όταν υπηρετούσα, σκλαβωμένη δασκάλα των υποδούλων Ελληνοπαίδων, στην Αγία Τριάδα της τουρκοκρατούμενης Καρπασίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Τουρκοκύπριοι συνεργάτες των κατακτητών, το Ψευδοκράτος του Αττίλα, με έδιωξαν από το χωριό μου. Από το σπίτι μου στην Αγία Τριάδα. Από το σχολείο μου. Και απαγόρευσαν την επιστροφή μου. Γνωρίζετε ότι εδώ στην Προσφυγιά, η μεταχείριση, όσων επιμένουμε να λέμε Κατοχή την Κατοχή, είναι εξευτελιστική. Και προσβλητική. Διέγνωσαν, στα πληρωμένα από τις ξένες πρεσβείες σεμινάρια, ότι έχουμε, δήθεν, ψυχολογικά προβλήματα. Μας παρόπλισαν. Μας πέταξαν στο περιθώριο. Λες και τους ενοχλεί που ακόμα ζούμε!
Η Κυβέρνηση, στην οποία το κόμμα σας συμμετέχει, αποφάσισε την “καλλιέργεια κουλτούρας συμφιλίωσης” με τους Τουρκοκυπρίους. Δεν ξεχώρισε ποιοι Τουρκοκύπριοι είναι όργανα των Κατακτητών.
Ποιοι είναι συνεργάτες των Κατακτητών; Ποιοι είναι πιο αιμοβόροι από τους Κατακτητές;
Ποιοι έποικοι, σαν το δολοφόνο του Σολάκη Σολωμού, θα πάρουν τη νομιμοποίηση των 50 χιλιάδων του Προέδρου, στην Κυβέρνηση του οποίου κι εσείς μετέχετε;
Με ποιους Τούρκους Έποικους και με ποιους συνεργάτες και όργανα των Κατακτητών καλούνται τα παιδιά μας στο Ριζοκάρπασο να καλλιεργήσουν “Κουλτούρα Συμφιλίωσης”;
Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Επιτρέψτε μου να τη μεταβιβάσω σε ΕΚΕΙΝΕΣ που σήμερα αντιστέκονται στο σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο. Και, σας παρακαλώ, ζητήστε από τον πρόεδρο του κόμματός σας, τον κύριο Μάριο Καρογιάν, να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Δημήτρη Χριστόφια, από τη βίαια εκτοπισμένη Δασκάλα Ελένη Φωκά, τρεις μόνο στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη: “Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις”».

Σημερινή
6/3/2009

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Διαξιφισμοί για το Ριζοκάρπασο

Με έντονους διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις ολοκληρώθηκε χθες η πολύωρη και έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, με αφορμή το δημόσιο διάλογο που προηγήθηκε για τα δύο θεατρικά έργα στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», πάρθηκε η απόφαση να μην παρουσιαστεί κανένα από τα δύο θεατρικά έργα «Το Ποτάμι» και «Φιάκας», του Μισιντζή. Μια εισήγηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Τάκη Χατζηγεωργίου, που προκάλεσε την αντίδραση του Βουλευτή του ίδιου κόμματος Γιάννου Λάμαρη, ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Χατζηγεωργίου, είπε: «Αυτή είναι η δική σου άποψη». Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, όλοι έβαλαν νερό στο κρασί τους και τελικά τα δύο έργα αποτελούν παρελθόν για το Ριζοκάρπασο.
Κατά τη συνεδρία σημειώθηκαν έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ του βουλευτή της ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα με τον Υπ. Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου και τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιάννο Λαμάρη και Τάκη Χατζηγεωργίου.
Παράλληλα, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο πρόεδρό της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, εισηγήθηκε όπως οι επισκέψεις στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου πραγματοποιούνται με διακομματική αντιπροσωπία, ούτως ώστε «να μη μεταφέρουν τις έριδες και να
λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις». Η εισήγηση αποκατέστησε την ηρεμία και όλοι συμφώνησαν με τον κ. Τορναρίτη.

Θα τους ενώσει ο Δημητρίου
Σημειώνεται ότι ο κ. Δημητρίου ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο τη διατήρηση της ενότητας αλλά και της αίσθησης ελευθερίας στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Όπως ανέφερε ο υπουργός, μετά το πέρας της συνεδρίας, μέλημα όλων είναι η ενότητα της κοινότητας των εγκλωβισμένων και του σχολείου, της μαθητικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών και ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ακούστηκαν ιδέες. Είπε, επίσης, ότι σήμερα θα μιλήσει ο ίδιος με τους εκπαιδευτικούς και με τους γονείς, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα κρατήσουν την κοινότητα και το σχολείο σε ενότητα και ταυτόχρονα θα επιτρέψουν στους εγκλωβισμένους, στο βαθμό που είναι δυνατό, να έχουν την αίσθηση της ελευθερίας που πρέπει να έχουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο κ. Τορναρίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ζητούμενο είναι να ηρεμήσουν τα πράγματα στο Ριζοκάρπασο και να μην υπάρχει συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στους μαθητές και στους γονείς. Πρόσθεσε ότι τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου λειτουργούν κάτω από ειδικό καθεστώς και ως τέτοια σχολεία «πρέπει όλοι να τα προστατεύσουμε».
Αναφερόμενος στο δημόσιο διάλογο που έχει προηγηθεί, ο κ. Τορναρίτης είπε: «Νομίζω ότι αν κάποιος αυτή την ώρα επιχειρήσει ξανά να τοποθετήσει στο δημόσιο διάλογο τις διαφορές που υπήρξαν, δεν θα κάνει καλό, αντίθετα θα εντείνει την κατάσταση. Εμείς αναμένουμε την απόφαση του καθηγητικού συλλόγου και είμαστε σίγουροι ότι μετά τη συγκεκριμένη απόφαση τα πράγματα θα οδεύσουν σε καλύτερη πορεία».

Καμία λογοκρισία…
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έπρεπε με πολλή προσοχή να είχαν όλοι ασχοληθεί με το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών και των ιδιαίτερων προβλημάτων κάτω από τα οποία ζουν εκεί οι εγκλωβισμένοι.
Σημείωσε ότι το θέμα το οποίο προέκυψε από τη διαφωνία καθηγήτριας για την παρουσίαση συγκεκριμένου θεατρικού έργου επεκτάθηκε με ίσως και επικίνδυνο τρόπο για τους εγκλωβισμένους.
Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι η εν λόγω καθηγήτρια χρησιμοποίησε το δικαίωμά της να διαφωνήσει με το έργο, καθώς, όπως υποστηρίζει, προσφέρει κακές υπηρεσίες στον φετινό στόχο του Υπουργείου Παιδείας περί καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης.

Παραλληλισμός Ριζοκαρπάσου με Αγγλική Σχολή
Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού παραλλήλισε το θέμα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου με το πρόβλημα της Αγγλικής Σχολής.
«Κατά τη δική μας άποψη τα αίτια είναι κοινά και οφείλονται στην προσπάθεια κάποιων μέσα από τις πολιτικές του Υπουργείου να επιβάλουν ιδεοληψίες ή αναθεωρήσεις της ιστορίας μας και της προσέγγισης διαφόρων αρχών», ανέφερε. Κάλεσε το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει αν έχει εγκρίνει αυτά που αποφασίστηκαν από τη διεύθυνση του Γυμνασίου που περιλαμβάνουν, είπε, ακόμα και επισκέψεις στο Γυμνάσιο της Γιαλούσας, στο οποίο φοιτούν, όπως ανέφερε, παιδιά εποίκων. Εξέφρασε διαφωνίες με «αυτές τις μεθοδεύσεις» και κάλεσε το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην οδηγεί τα πράγματα σε μεγαλύτερη σύγκρουση.

«Μπορεί να προωθηθεί η επαναπροσέγγιση;»
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει ότι τουλάχιστον ο συγκεκριμένος στόχος για την ειρηνική διαβίωση ή επαναπροσέγγιση θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς για να διαπιστωθεί αν μπορεί να προωθηθεί σε περιοχές με ειδικό χαρακτήρα όπως το Ριζοκάρπασο.
Εξάλλου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβας, ανέφερε ότι η πολιτεία και ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή και ταυτόχρονα να αντιληφθούν ότι υπάρχουν περιοχές που ζουν και διαβιούν άνθρωποι κάτω από ιδιάζουσες καταστάσεις. Ζήτησε όπως σε αυτές τις περιοχές σταματήσει η οποιαδήποτε παρεμβολή για εφαρμογή του στόχου τον οποίο έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας.
Εξέφρασε την άποψη ότι οι καθηγητές, τα παιδιά και οι γονείς του γυμνασίου, οι οποίοι ζουν κάτω από συνθήκες λογοκρισίας του τουρκικού στρατού, θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν μέχρι προσφάτως.
«Γι' αυτό το λόγο η δική μας η θέση είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε το σχολείο του Ριζοκαρπάσου στην ησυχία του. Θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δικές τους δραστηριότητες χωρίς να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε το οποιοδήποτε έργο, την οποιαδήποτε δραστηριότητα που να τους φέρνει σε αντίθεση με εκείνο το οποίο εκεί τους επέβαλε να ζουν».

ΤΗΣ ΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
Σημερινή 19/02/2009 
 
_____________________________________________________________________________________________________________

Ένα αστέρι γεννιέται.

Ο κυπριακός αθλητισμός δείχνει πως κάνει συνεχώς βήματα προόδου και σιγά-σιγά αρχίζει να διακρίνεται στο διεθνές στερέωμα. Η Μαριάννα Αγαθαγγέλου κερδίζει διακρίσεις το τελευταίο διάστημα στο άθλημα του μπάντμιντον (αντιπτέριση), καταγράφοντας επιτυχίες σε διεθνή τουρνουά. Η νεαρή αθλήτρια είναι φοιτήτρια στην Αγγλία και λαμβάνει μέρος σε διάφορα ευρωπαϊκά τουρνουά, έχοντας επιτυχίες στο διπλό. Με παρτενέρ τη Σκοτσέζα Τζίλι Κούπερ κέρδισαν το Νοέμβριο το τουρνουά της Σκοτίας και την περασμένη εβδομάδα το τουρνουά της Ολλανδίας. Στη Σκοτία οι Αγαθαγγέλου και Κούπερ επικράτησαν με 2-0 των Σουηδέζων Λέναρτσον και Γουένμπεργκ και στην Ουαλία με 2-1 των Ολλανδέζων Βάσε και Φαν Κούτσε.
Η Μαριάννα βρίσκεται τώρα στην 60ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης με σύνολο 12.670 βαθμών. Είναι σίγουρο ότι θα αναρριχηθεί σε πολύ πιο ψηλή θέση, αφού μόλις πρόσφατα άρχισε να παίζει με την παρτενέρ της από τη Σκοτία.
Γονείς της νεαρής Μαριάννας είναι ο Γιάννης και Σιαντάλ Αγαθαγγέλου, από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασον και τώρα κάτοικοι των Πυργών.

Σημερινή 11/12/2008

____________________________________________________________________________________________________________________

Αϊ-Βασίλης δεν πάει στο Ριζοκάρπασον

Τα Χριστούγεννα για τους εγκλωβισμένους είναι μια ακόμη συνηθισμένη ημέρα

Όταν τα παιδιά της ελεύθερης Κύπρου απολαμβάνουν τη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή, τα παιδιά στο Ριζοκάρπασο ζουν μέσα σε ένα μουντό και θλιβερό τοπίο

Στο Ριζοκάρπασο, τα Χριστούγεννα εδώ και 33 χρόνια δεν πάνε... ποτέ. Δεν ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το κατεχόμενο χωριό δεν είναι στολισμένο. Δεν κυκλοφορούν χαρούμενοι αλλά φοβισμένοι άνθρωποι, που περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη της ελπίδας και της ειρήνης.
Δεκαεννέα παιδικές φιγούρες στο Δημοτικό Σχολείο προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο του Αϊ-Βασίλη. Περιμένουν ένα δώρο, μια κούκλα τα κοριτσάκια, ένα αυτοκινητάκι τα αγοράκια. Δεν έχουν, όμως, τις στολισμένες βιτρίνες των πολυκαταστημάτων για να διαλέξουν το δώρο τους. Περιμένουν απλώς να γίνει αληθινό «το παραμύθι».
Τα φτωχικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που υπάρχουν στις αίθουσες του σχολείου προσπαθούν να θυμίσουν στα παιδιά ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Και αυτά, σαν μικροί ήρωες, χαμογελούν μόνο με την ιδέα ενός γιορτινού περιβάλλοντος. Οι δάσκαλοι τούς μαθαίνουν να μιλάνε Ελληνικά, να ζουν ελληνικά. Τους μαθαίνουν γραφή και ιστορία, η φωνή τους, όμως, καλύπτεται από τις ανατολίτικες ψαλμωδίες του Χότζα. Τα Χριστούγεννα στο Ριζοκάρπασο είναι μια ουτοπία. Δεν έρχονται... ποτέ.
Τα παιδικά όνειρα των μικρών μαθητών στο Ριζοκάρπασο είναι λιτά, όπως λιτή είναι και η ζωή τους. Κάποια φεύγουν για τις ελεύθερες περιοχές την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλάζοντας την αποπνιχτική μονοτονία που βιώνουν καθημερινά. Τα περισσότερα, όμως, περνούν τη λαμπερή αυτή ημέρα, εκεί στο χωριό τους. Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει αυτή την ημέρα να ξεχωρίζει από τις άλλες; Η καμπάνα της εκκλησίας που θα χτυπήσει δειλά-δειλά για να φέρει στο Ριζοκάρπασο το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Κυρίου.
Τίποτε άλλο. Τα εγκλωβισμένα παιδιά, στα φτωχικά σπίτια που μένουν μαζί με τους γονείς τους, θα περάσουν άλλη μια καθημερινή μέρα. Άλλη μιαν άχαρη μέρα χωρίς λάμψη. Δεν θα βγουν στα σοκάκια του χωριού για να τραγουδήσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Κλεισμένα στο σπίτι, αυτήν τη λαμπερή ημέρα, μια ημέρα που γι' αυτά τα παιδιά είναι σαν όλες τις άλλες.

Περιμένοντας...

Στο σχολείο οι καθηγητές κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους και ό,τι τους επιτρέπει το κατοχικό καθεστώς για ν' αλλάξουν την ατμόσφαιρα. Η χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα γίνει στο σχολείο θα είναι μια ευχάριστη νότα στο απέραντο κενό της μονοτονίας.
Οι μικροί μαθητές μίλησαν για τα όνειρά τους. Για τα δώρα που θα ήθελαν. Για τις ευχές που στέλνουν στα παιδιά όλου του κόσμου. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ακόμη και σήμερα εμποδίζονται πολλές φορές ακόμη και να παίξουν. «Μας παίρνουν την μπάλα όταν παίζουμε ποδόσφαιρο και τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε για ν' αλλάξουμε αυτή την κατάσταση», μας είπαν τα παιδιά. Είναι ένα μικρό δείγμα μιας διαφορετικής κατάστασης που βιώνουν σε όλο το μεγαλείο. Όμως παραμένουν εκεί, και μαζί με τους γονείς τους κρατούν ψηλά το αίσθημα του Ελληνισμού.
Το μάθημα τελειώνει και τα παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια τους. Σε λίγες μέρες τα Χριστούγεννα έρχονται, όμως κανένα σπίτι δεν είναι στολισμένο. Λαμπιόνια δεν υπάρχουν. Όσο για χριστουγεννιάτικα δέντρα, είναι το ίδιο φτωχικά όπως και τα σπίτια των παιδιών.

Κάνουν υπομονή...
Τους πήραν το κρέας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου

Για δώρα ούτε λόγος. Οι προετοιμασίες είναι ελάχιστες. Λίγα μελομακάρονα έτσι για το καλό. Όσο για το τι θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ακόμη οι περισσότεροι δεν ξέρουν

Τριάντα τρία χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατοχή, οι εγκλωβισμένοι μας υπομένουν και περιμένουν ότι ο Θεός θα τους στείλει καλύτερες μέρες.

Καθώς οι Ευρωπαίοι συναιτέροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχούν για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αδιαφορούν προκλητικά για την πλήρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων στην Καρπασία, από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να έβλεπαν ότι λίγες μέρες πριν από την είσοδο του 2008, κάποιοι άνθρωποι στερούνται το δικαίωμα να τηρήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους ή να εκφράσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους πιστεύω.
Μυστικά στήνουν ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δεντράκι, χωρίς λαμπάκια για να το προδίδουν, και με ελάχιστες χρωματιστές μπαλίτσες να το διακοσμούν. Για δώρα, ούτε λόγος. Οι προετοιμασίες είναι ελάχιστες. Λίγα μελομακάρονα έτσι για το καλό. Όσο για το τι θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ακόμη οι περισσότεροι δεν ξέρουν.
«Ήρθα από την Αθήνα για να δω τον γέροντα πατέρα μου και την αδερφή του. Μένουν μόνιμα εδώ. Δεν μου έκανε καρδιά να μην έρθω να τους δω αυτές τις γιορτινές μέρες. Ψώνισα κάποια πράγματα, κρέας και γαλακτοκομικά. Στο Οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου η κατοχική αστυνομία μού απαγόρευσε να τα μεταφέρω στο σπίτι, γιατί λέει ότι έχουν ληφθεί μέτρα λόγω ύπαρξης αφθώδους πυρετού. Τώρα τι θα ετοιμάσω για τα Χριστούγεννα;», λέει η κ. Μαρία Κουφού.
Στο διπλανό σπίτι, η κ. Κυριακού Χάρπα ετοίμαζε κούπες για το μεσημέρι. Για τα Χριστούγεννα ακόμη δεν ξέρει τι θα ετοιμάσει. Μια συνήθεια έχουν γίνει καθημερινή, «Χριστούγεννα για εμάς είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες. Εντάξει, κάναμε το δεντράκι μας και ό,τι άλλο επιβάλλει η θρησκεία μας, αλλά διαφορά δεν υπάρχει. Δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε Χριστούγεννα. Έχω πέντε παιδιά, δυσκολεύονται πάρα πολύ εδώ που μένουμε, πάρα πολλές φορές αντιδρούν διαφορετικά, εμείς το μόνο που τους λέμε είναι υπομονή, θα γίνει κάτι που θα αλλάξει τη ζωή μας. Άλλωστε κι εμείς υπομονή κάνουμε». Μονότονη η ζωή τα Χριστούγεννα και για τον αδερφό της, Παναγιώτη Χάρπα, πατέρα δύο παιδιών. «Όλα εδώ είναι διαφορετικά, δεν είναι όπως τις ελεύθερες περιοχές. Τα Χριστούγεννα εμείς μαζευόμαστε όλοι οι συγγενείς και λίγοι γείτονες. Άλλα μη νομίζεις ότι θυμίζει Χριστούγεννα, μια συνηθισμένη ημέρα θα είναι όπως όλες οι άλλες. Το πρόγραμμα δεν αλλάζει. Άλλωστε πού να πας αλλού;».
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ 16/12/2007

__________________________________________________________________________________________________________

Σχέδιο δίωξης εγκλωβισμένων

Τι αποκαλύπτει υπόμνημα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το ψευδοκράτος, με μεθοδευμένο τρόπο, σπρώχνει στις ελεύθερες περιοχές τους εγκλωβισμένους, επιδιώκοντας να αφανίσει εντελώς το ελληνικό στοιχείο στα κατεχόμενα.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ Σε Ελληνοκύπριους καθηγητές και στον ιερέα του Ριζοκαρπάσου

 

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Άκρως αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα που κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από το οποίο καταδεικνύονται οι προσπάθειες που καταβάλλει το κατοχικό καθεστώς για εκδίωξη των εγκλωβισμένων μας. Το υπόμνημα, που εξασφάλισε αυτούσιο η «Σ», ετοιμάστηκε από τη Διεύθυνση Κυπριακού και Ευρωτουρκικών Θεμάτων.
Όπως προκύπτει, με μεθοδευμένες ενέργειες, το ψευδοκράτος προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και δημιουργεί διάφορα προβλήματα, παρεμβάλλοντας έτσι εμπόδια στην απρόσκοπτη μόρφωση των Ελληνοκύπριων μαθητών στο Ριζοκάρπασο. Παράλληλα, το ψευδοκράτος επιδίδεται σε πόλεμο νεύρων εναντίον των Ελληνοκύπριων καθηγητών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οι κατοχικές «Αρχές», το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν το Βοηθό Διευθυντή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα, ενώ αρνήθηκαν

 

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με το υπόμνημα του Υπουργείου Εξωτερικών, οι κατοχικές «Αρχές» δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, όπως η απαίτηση να εγκρίνουν τη μετάβαση καθηγητών, μια χρονοβόρα διαδικασία που προκαλεί καθυστερήσεις στη στελέχωση των σχολείων με διδακτικό προσωπικό. Σήμερα, στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του ο καθηγητής Τέχνης, αφού η μετάβασή του δεν έχει ακόμη επιτραπεί.
Όπως αναφέρει το υπόμνημα, οι Ελληνοκύπριοι καθηγητές και η λειτουργία του σχολείου βρίσκονται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο και την παρακολούθηση των κατοχικών «Αρχών». Οι καθηγητές, στους οποίους δεν επιτρέπεται να μείνουν οικογενειακώς στην Καρπασία, ή αν έχουν σπίτι εκεί στο οποίο μένουν έποικοι, δεν τους επιστρέφεται, αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες με την καθημερινή μετάβαση στο Ριζοκάρπασο και επιστροφή τους στις ελεύθερες περιοχές. Οι περισσότεροι καθηγητές ταλαιπωρούνται καθημερινά και διατρέχουν κίνδυνο με την πολύωρη οδήγηση. Επιπρόσθετα, σε κάθε βήμα τους βρίσκουν τις κατοχικές «Αρχές», καλούνται τακτικά στον «αστυνομικό σταθμό» του κατοχικού καθεστώτος και ερωτώνται για κάθε κίνησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για μιαν απλή εκδρομή στη Λευκωσία πρέπει να δοθεί άδεια από τις κατοχικές «Αρχές».
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση του Βοηθού Διευθυντή του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, ο οποίος, κατόπιν αυτοκινητικού δυστυχήματος και τραυματισμού του, κατηγορήθηκε από τις κατοχικές «Αρχές» και σε τέτοιο σημείο ασκήθηκαν πιέσεις εναντίον του, για συχνή παρουσία σε λεγόμενο «αστυνομικό σταθμό», που τελικά αποφασίστηκε να μη μεταβεί ξανά στα κατεχόμενα. Τέτοια συμβάντα αποθαρρύνουν και άλλους καθηγητές από το να συνεχίζουν να διδάσκουν εκεί.
Τα σχολικά βιβλία συνεχίζουν να λογοκρίνονται, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Παλαιότερα οι κατοχικές «Αρχές» έσχιζαν τις σελίδες, το περιεχόμενο των οποίων δεν τους έβρισκε σύμφωνους, σήμερα προβαίνουν σε εξονυχιστικό έλεγχο και αποστέλλουν παρατηρήσεις.

Έκοψαν και ιερέα
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την άρνηση των κατοχικών «Αρχών» να αποδεχθούν τη μετάβαση του δεύτερου ιερέα που προτάθηκε, η Εκκλησία μας δεν έχει εισηγηθεί μετάβαση άλλου ιερέα. Λειτουργίες διεξάγονται από έναν μόνο ιερέα εκ περιτροπής σε τρεις εκκλησίες - στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα και στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα. Για να διεξαχθούν λειτουργίες σε άλλες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου, χρειάζεται να δοθεί ειδική «άδεια» από τις κατοχικές «Αρχές». Επιπρόσθετα, η καταστροφή της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς συνεχίζεται και παρατίθεται ενδεικτικά ο πρόσφατος βανδαλισμός στο κοιμητήριο της Γιαλούσας. Παράλληλα, το κατοχικό καθεστώς παρεμποδίζει την έναρξη των έργων επιδιόρθωσης και αναστήλωσης της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, η οποία κινδυνεύει να καταστραφεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται διαβήματα διαμέσου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, για διευκόλυνση των εργασιών.

Απάνθρωπη μεταχείριση
ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ καθεστώς συνεχίζει να κατάσχει τις περιουσίες των εγκλωβισμένων που εγκαθίστανται στις ελεύθερες περιοχές και να τους κακομεταχειρίζεται. Πρόσφατο παράδειγμα απάνθρωπης μεταχείρισης του κατοχικού στρατού είναι η περίπτωση του χωριού Ασώματος, το οποίο θεωρείται στρατιωτική περιοχή. Στο χωριό παραμένει μόνιμα μια μόνο ηλικιωμένη γυναίκα, που ζει κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και ο κατοχικός στρατός δεν επέτρεπε στην οικογένειά της να την επισκεφθεί και να τη φροντίσει περισσότερο από δύο ώρες τη βδομάδα.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης το θέμα των εγκλωβισμένων
ΤΟ ΘΕΜΑ των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και ειδικά θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, εκπαιδευτικά θέματα και θέματα ελευθερίας στην έκφραση θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα εξετάσει την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2006. Επισημαίνεται ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν με προοπτική να κλείσουν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στις 2 του μηνός, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για θέματα εγκλωβισμένων, για να μπορούν να αναπτυχθούν κατά τον πληρέστερο δυνατό τρόπο οι θέσεις μας όσον αφορά στην πρόοδο ή μη της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ για την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.
Πρόσθεσε πως, ενόψει της συζήτησης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για τη συλλογή πληροφοριών για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και την ετοιμασία μνημονίου. Ερωτηθείς τι αναμένεται να γίνει στην εξ Υπουργών Επιτροπή, είπε πως, αν η Κυπριακή Δημοκρατία κατορθώσει να πείσει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν παραβιάσεις, η συζήτηση της 4ης Διακρατικής Προσφυγής δεν θα κλείσει και θα συνεχισθεί η παρακολούθηση.

Καταθέτουν στη Βουλή δύο υπουργοί

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προσφύγων της Βουλής αποφάσισε χθες να καλέσει ενώπιόν της δύο υπουργούς σε σχέση με τα θέματα των εγκλωβισμένων.
Για τη μετατροπή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα σε ξενοδοχειακή μονάδα θα ενημερώσει την Επιτροπή σε κλειστή συνεδρία ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.
Ακόμη θα προσκληθεί ο Υπουργός Γεωργίας για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, με την Επιτροπή τρόπους διευκόλυνσης των εγκλωβισμένων στη μεταφορά των προϊόντων, που παράγουν στις ελεύθερες περιοχές.
Σημερινή
16/11/2006
____________________________________________________________________________________________________________________

 

Η ποιότητα ζωής των εγκλωβισμένων

Το καλοκαίρι του 2005 ζητήσαμε, σαν Σωματείο «Το Ριζοκάρπασον», συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω κύριο Πασιαρδή. Άμεση η ανταπόκρισή του να μας δεχτεί. Μια ομάδα μελών του σωματείου τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο του στο προεδρικό. Την ίδια μέρα μας δέχτηκε και η Διευθύντρια Διεύθυνσης Κυπριακού κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή του Υπουργείου Εξωτερικών. Κύριο θέμα μας και στις δύο συναντήσεις μας τα προβλήματα των εγκλωβισμένων.
Δεν ζητήσαμε ούτε πολεοδομικές ελαφρύνσεις, ούτε επιδοτήσεις των επιχειρήσεών μας, ούτε φοροαπαλλαγές. Ζητήσαμε καλυτέρευση της ζωής των λιγοστών εναπομεινάντων ηλικιωμένων εγκλωβισμένων. Ζητήσαμε να βρεθεί τρόπος παροχής ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας. Ζητήσαμε να βοηθηθούν οι εγκλωβισμένοι να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Πήραμε πολλές μα πάρα πολλές υποσχέσεις. Είναι σχεδόν έτοιμο το κονδύλι για τα σπίτια μας, είπαν. Για τη φροντίδα θα δούμε πώς να την προωθήσουμε. Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος, ένας - ένας οι εγκλωβισμένοι πεθαίνουν και το κράτος μας μόλις τώρα άρχισε προσπάθεια για επιδιόρθωση των οικιών. Και αυτό επιλεκτικά.
Μετά από αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με το αρμόδιο γραφείο παίρναμε τη στερεότυπη απάντηση ότι δεν μπορούν να την παράσχουν τη φροντίδα που τους ζητούμε, διότι στη σύνταξη που τους δίδουν έχει ενσωματωθεί και ποσό για τη φροντίδα. Κάποτε, καλώς ή κακώς, κάποιοι αποφάσισαν να προσθέσουν στη σύνταξη ακόμα ένα μικρό ποσό για κατ’ οίκον φροντίδα.
Μέριμνα όμως για εφαρμογή της καμιά. Τότε όντως τα πράγματα ήταν δύσκολα. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πιο απλά. Μπορεί το κράτος να χρηματοδοτήσει 2-3 κοπέλες στο Ριζοκάρπασο για να δίνουν ένα πιάτο φαΐ τη μέρα στους ανήμπορους γέροντες, αλλά και να κοιτάζουν αν είναι ζωντανοί ή πεθαμένοι. Πολλών εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας η κατάστασή τους είναι περισσότερο από δραματική. Δεν είναι μόνο οι γιορτές του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, ο Απόστολος Ανδρέας και οι ωραίες παραλίες που φαντάζουν στο μυαλό μας διότι έτσι θέλουν τα ΜΜΕ.
Μπορεί το κράτος να στείλει ένα γιατρό να δει τους εγκλωβισμένους. Και αν οι Τούρκοι το αρνηθούν, τότε να τους υποδείξουμε ότι είναι εκατοντάδες οι Τουρκοκύπριοι που λαμβάνουν εντελώς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κυπριακό κράτος.
Μπήκε κανένας μέσα σε σπίτια γερόντων εγκλωβισμένων να δουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν; Ποτέ και κανένας.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ
Μέλος του Σωματείου «Το Ριζοκάρπασον»

Εφημερίδα "η σημερινή"
8/11/2006

_______________________________________________________________________________________________________________________

Λιγότεροι μαθητές φέτος στο Ριζοκάρπασον

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Με λιγότερους μαθητές ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά στο σκλαβωμένο σχολείο του Ριζοκαρπάσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ» από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων παιδιών που ενεγράφησαν φέτος στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό Σχολείο και στο εξατάξιο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου ανέρχεται σε 55, σε σύγκριση με 61 που φοιτούσαν πέρσι. Συγκεκριμένα, στο νηπιαγωγείο φοιτούν 13 παιδάκια, στο δημοτικό 15 και στο γυμνάσιο, το οποίο λειτουργεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ως εξατάξιο, 27 μαθητές. Ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε σε σύγκριση με την περσινή σχολική χρονιά καθώς, όπως λέχθηκε από την Υπηρεσία, ελάχιστες είναι οι οικογένειες εγκλωβισμένων με ανήλικα παιδιά που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ριζοκάρπασο.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία, τρεις απόφοιτοι του εξατάξιου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου εξασφάλισαν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ μαθητής της Γ' τάξης Γυμνασίου προτίμησε να έρθει στις ελεύθερες περιοχές για να συνεχίσει τη μόρφωσή του σε Τεχνική Σχολή. Στο μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα επαναλειτούργησαν φέτος το Δημοτικό και Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Τα εγκλωβισμένα παιδιά χρησιμοποιούν τα περσινά βιβλία, εν αναμονή των νέων διδακτικών βιβλίων που είχαν υποβληθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Η καθυστέρηση στην αποστολή των νέων βιβλίων οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά, ως γνωστόν, άργησαν να σταλούν από την Ελλάδα. Όπως λέχθηκε στη «Σ», έχει ήδη αρχίσει η απαιτούμενη διαδικασία για αποστολή των νέων βιβλίων, μέσω των Η.Ε. Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές ανάγκες, το σχολείο Ριζοκαρπάσου είναι σχεδόν πλήρες σε διδακτικό προσωπικό. Στο γυμνάσιο θα χρειαστεί να υπηρετήσει ακόμη ένας εκπαιδευτικός με ειδικότητα στην Τέχνη και στο δημοτικό ακόμη ένας δάσκαλος, των οποίων εκκρεμεί η «έγκριση» για διδασκαλία στο σχολείο. Σημειώνεται ότι στο δημοτικό του Ριζοκαρπάσου θα συνεχιστεί και κατά τη φετινή σχολική χρονιά ο θεσμός του προαιρετικού ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Το δημοτικό θα λειτουργήσει ως ολοήμερο από τις 2 Οκτωβρίου.

ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗ
 Σημερινή
21/9/2006

___________________________________________________________________________________________________________________
 

Ευθεία γραμμή

Στο Ριζοκάρπασο...

Του ΣΑΒΒΑ ΚΟΣΙΑΡΗ

Μια από τις ακριβές στιγμές των γονιών είναι οι σχολικές γιορτές στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά τους. Πολύ περισσότερο δε, όταν η συμμετοχή δεν είναι τυπική ή συνοδεύεται με αποφοίτηση, βραβεία και επαίνους. Τούτες τις βδομάδες, λοιπόν, πολλοί είναι οι γονείς που τρέχουν στα σχολεία για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, αφού είναι και η περίοδος της αποτίμησης της σχολικής χρονιάς για κάθε εκπαιδευτήριό μας. Η πρόσκληση που πήραμε και εμείς, αφορούσε στην τελική γιορτή των σχολείων στο Ριζοκάρπασο. Δεν φοιτά βέβαια εκεί, κανένα παιδί μας... Ωστόσο, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των εγκλωβισμένων μαθητών μας και βρεθήκαμε κοντά τους. Εκεί λοιπόν, στην κοινή αυλή του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, αλλά και στην αυλή του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, κοινωνήσαμε στιγμές συγκλονιστικές. Από τη γιαγιά που μας υποδέχτηκε, λέγοντας μας «δεν σας ξέρω γιε μου, αλλά αφού ήρτετε έσσω μας, καλωσορίσετε!», μέχρι και τους πιτσιρικάδες του νηπιαγωγείου που μας παρουσίασαν τη «Γιαλλουρού», του Δημήτρη Λιπέρτη, πήραμε ομορφιές πολλές. Ομορφιές ψυχής και καρδιάς... Ατόφιες, ανέγγιχτες, έστω κι αν γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια γη, η οποία ακόμη διαφεντεύεται... Στην αυλή των σχολείων του Ριζοκάρπασου, μάθαμε ακόμη πως οι σχολικές χρονιές εκεί, είναι κάτι παραπάνω από τα θρανία και τον μαυροπίνακα... Πιο δύσκολες από τα μαθήματα και τα διαγωνίσματα... Και πώς έχουν σελίδες, περισσότερες από τις σελίδες των βιβλίων... Μάθαμε, επίσης, και πως οι γονείς, οι εγκλωβισμένοι γονείς, οι οποίοι δεν είχαν μια στέγη σχολείου όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά, ξεσκόλισαν με βραβείο την ανθρωπιά, τη λεβεντιά και το φιλότιμο. Βραβεία που κάποτε (κάποτε...), αξιωνόταν ο κάθε Κύπριος. Σήμερα όμως... Σήμερα, όμως, πρέπει να φτάσεις ίσα με το Ριζοκάρπασο για να τα συναντήσεις τόσο έντονα... Κι η γλυκιά δασκάλα, η Παναγιώτα η Φραγκούς, μάθαμε πως είχε δασκάλα της, την Ελένη Φωκά... Και δεν το έκρυψε... Το φώναξε με καμάρι! Μάθαμε και κάτι άλλο στην αυλή των σχολείων... Ότι ο Δημήτρης και η Ελένη, η άλλη Ελένη και η Λουκία, μαθητές που αρίστευσαν, θέλουν κι αυτοί να γίνουν δάσκαλοι... Για να διδάξουν, ονειρεύονται, στο σκλαβωμένο, σήμερα, σχολείο τους, αλλά σε μαθητές λεύτερους... Εκεί στο Ριζοκάρπασο, ετούτα ονειρεύονται... Εμείς εδώ, σχεδιάζουμε εξοχικά και ανέσεις, πώς να κερδίσουμε τις εκλογές και να τις χάσουν οι άλλοι... Πώς να βγάλουμε αρχιεπίσκοπο τον δικό μας... Πώς να βολέψουμε τα παιδιά μας και να βολευτούμε... Τελικά, η ελπίδα αυτού του τόπου, η αληθινή ελπίδα, μεγαλώνει μόνη στο Ριζοκάρπασο...
Σημερινή
02 Ιουλίου 2006
__________________________________________________________________________________________________

 

Έφοδος στη νεκρή ζώνη

Το Τμ. Αρχαιοτήτων προωθεί πρόγραμμα συντήρησης εκκλησιαστικών μνημείων
Εκκλησιαστικά μνημεία στα κατεχόμενα ισοπεδώθηκαν ή έγιναν ξενώνες.
Για το πρόγραμμα αποκατάστασης εκκλησιαστικών μνημείων που προωθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων ζητήθηκε η χρηματική επιχορήγηση από την UNOPS.

Η Μονή του Αντιφωνητή στην Καλογραία έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο. Οι τοιχογραφίες της Μονής αφαιρέθηκαν από αδίστακτους αρχαιοκάπηλους.

 

ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗ

Προσπάθεια για να αρχίσουν, με τη χρηματοδότηση της UNOPS, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των χριστιανικών εκκλησιών που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και έχουν κηρυχθεί ως αρχαία μνημεία καταβάλλει τον τελευταίο καιρό το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Οι εν λόγω εκκλησίες αποτελούν αξιόλογα δείγματα εκκλησιαστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και η συντήρηση και αποκατάστασή τους επιβάλλεται για να διασφαλιστεί η προστασία τους. Οι χριστιανικοί ναοί που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τα 77 κατεχόμενα εκκλησιαστικά μνημεία της Κύπρου.
Σε δηλώσεις στη «Σ», ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλος Φλουρέντζος αποκάλυψε ότι το Τμήμα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, άρχισε πρόσφατα την προώθηση των διαδικασιών για έναρξη ενός σημαντικού προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης των εκκλησιαστικών μνημείων μας που βρίσκονται στη λεγόμενη νεκρή ζώνη. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων υπέβαλε πρόταση προς την αρμόδια υπηρεσία των Η.Ε, την UNOPS , για συντήρηση και αναστήλωση αριθμού εκκλησιαστικών ναών που κηρύχθηκαν ως αρχαία μνημεία, προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα και να διαθέσει το ανάλογο κονδύλι. «Αντιλαμβάνεστε ότι η νεκρή ζώνη είναι μεγάλη περιοχή. Ήδη έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στην πράσινη γραμμή. Έχουμε συντηρήσει τα τείχη της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων εργατών αλλά όχι με τη συμμετοχή επιστημόνων. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο στη νεκρή ζώνη και προτείναμε στην UNOPS τη συντήρηση ορισμένων μνημείων. Περιμένουμε να δούμε αν θα εγκρίνουν το πρόγραμμα». Ο κ. Φλουρέντζος απέφυγε να πει πόσα και ποια εκκλησιαστικά μνημεία που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη θα συντηρηθούν και θα αναστηλωθούν. Περιορίστηκε να πει ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά. Αν και εφόσον εγκριθεί, αρχικά θα συντηρηθούν 2 έως 3 εκκλησιαστικά μνημεία που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη. Η συντήρηση και αποκατάστασή τους θα γίνει υπό την επίβλεψη της ελληνοκυπριακής πλευράς.

77 κατεχόμενα μνημεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ» από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια έχουν κηρυχθεί ως αρχαία μνημεία 44 κατεχόμενες χριστιανικές εκκλησίες και μονές, στη Μητροπολιτική περιφέρεια Κιτίου μία μονή, στη Μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου 3 εκκλησίες και στη Μητροπολιτική περιφέρεια Κερύνειας 29 χριστιανικοί ναοί και μονές.
Ο κ. Φλουρέντζος κατήγγειλε ότι το κατοχικό καθεστώς προχωρεί μονομερώς σε επισκευές αρχαίων μνημείων στα κατεχόμενα, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα η «Σ». Σύμφωνα με τον κ. Φλουρέντζο, το ψευδοκράτος άρχισε εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης της κλειστής αγοράς Bedestan (πρώην ναός του Αγίου Νικολάου), που βρίσκεται δίπλα από την Αγία Σοφία, χωρίς να έχει ζητηθεί η συγκατάθεση της Δημοκρατίας.

Οι αποδείξεις της σύλησης και καταστροφής

Κούρσεψαν και ερείπωσαν τους ναούς μας. Άλλους κατεδάφισαν αδίστακτα για να φτιάξουν δρόμους και άλλους τους μετέτρεψαν σε ξενώνες και ξενοδοχεία ή τους πούλησαν σε Βρετανούς. Τοιχογραφίες αποτοιχίστηκαν με χειρουργική ακρίβεια από τους αρχαιοκάπηλους. Ιδού οι αποδείξεις της σύλησης και καταστροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων:
•Η Εκκλησία της Παναγίας Αυγασίδας, κοντά στη Μηλιά της επαρχίας Αμμοχώστου, ισοπεδώθηκε από τον τουρκικό στρατό κατοχής το 1989. Ήταν διακοσμημένη με σημαντικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, των οποίων έκτοτε αγνοείται η τύχη.
•Η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου, στο χωριό Σύγκραση της επαρχίας Αμμοχώστου, που χρονολογείται στο 14ο αιώνα, συλήθηκε και αφαιρέθηκαν από αυτήν οι τοιχογραφίες του 14ου - 15ου αιώνα που διακοσμούσαν το εσωτερικό της. Αγνοείται η τύχη τους μέχρι σήμερα.
•Αφαιρέθηκαν οι τοιχογραφίες του 12ου αιώνα που κοσμούσαν το εσωτερικό των εκκλησιών της Αγίας Μαύρης, στο Ριζοκάρπασο και του Αγίου Φίλωνα στο ερειπωμένο χωριό Αγρίδα κοντά στο Ριζοκάρπασο της επαρχίας Αμμοχώστου.
•Στη Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Τρεμετουσιά, που χρονολογείται στο 18ο αιώνα και στην οποία λειτουργούσε Κέντρο Βυζαντινής και Μετα-Βυζαντινής Τέχνης και Κέντρο Συντήρησης Χειρογράφων, υπήρχαν πέρα των 150 βυζαντινών εικόνων και ανεκτίμητων χειρογράφων, τα οποία εξαφανίστηκαν μετά το 1974 και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.
•Η Μονή της Παναγίας Ελεούσας, στο Ριζοκάρπασο μετατράπηκε σε ξενώνα με εστιατόριο.
•Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισσας, στο Τριμίθι, της επαρχίας Κερύνειας, που χρονολογείται στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο, ενώ είχε πρώτα μετατραπεί σε γκαλερί και κέντρο χειροτεχνίας, στη συνέχεια «βγήκε στο σφυρί» με μακροχρόνιο δάνειο για 32.500 στερλίνες με διαφημιστική ανακοίνωση της αγγλόφωνης τ/κ εφημερίδας «Cyprus Today».
•Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας του 19ου αιώνα, στη Λάπηθο, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και καζίνο με την ονομασία «Anastasia Resort Hotel».
Όπως ανέφερε ο κ. Φλουρέντζος, κάθε φορά που υπάρχει νέα πληροφορία για σύληση και γενικά καταστροφή σε αρχαία μνημεία των κατεχομένων εδαφών μας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προβαίνει σε διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι η αρμόδια Αρχή για τις σχετικές καταγγελίες που γίνονται στο εξωτερικό μέσω των πρεσβειών μας.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Αρχιεπισκοπική περιφέρεια
1. Λευκωσία, Εκκλησία Αγίου Ιακώβου
2. Κυθρέα, Ερειπωμένος Ναός και Μονή Πλατανιώτισσας
3. Λουρουτζίνα, Εκκλησία Αγίας Μαρίνας
4. Λουρουτζίνα, Εκκλησία Αγίου Επιφανίου
5. Μαργκό, Εκκλησία Αγίας Θέκλας
6. Ποταμιά, Εκκλησία Παναγίας Παλουριώτισσας (Νεκρή Ζώνη)
7. Πυρόι, Εκκλησία Αγίου Αντύπα
8. Άγιος Σέργιος, Εκκλησία Αγίων Σεργίου και Βάκχου
9. Ακανθού, Εκκλησία Παναγίας Περγαμινιώτισσας
10. Αχερίτου, Εκκλησία Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην τοποθεσία “Τράπεζα”
11. Γιαλούσα, Εκκλησία Αρχαγγέλου
12. Γιαλούσα, Ερειπωμένες εκκλησίες στην τοποθεσία “Πύργος”, κοντά στον Άγιο Θύρσο
13. Έγκωμη, Νάος και Μονή Αποστόλου Βαρνάβα
14. Κώμα του Γιαλού, Εκκλησία Αγίου Νικολάου
15. Λειβάδια, Εκκλησία Παναγίας Κυράς
16. Λυθράγκωμη, Ναός και Μονή Παναγίας Κανακαρίας
17. Λύση, Εκκλησία Αγίου Θεμωνιανού
18. Μάντρες, Ναός και Μονή Τοχνίου
19. Μηλιά, Ναός και Μονή Αυγασίδας
20. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίου Φίλωνος
21. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίου Φωτίου
22. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Παναγίας Αφέντρικας
23. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίας Μαύρης
24. Ριζοκάρπασο, Ερειπωμένη εκκλησία Παναγίας Αφέντρικας στη Συκάδα
25. Ριζοκάρπασο, Ερειπωμένη εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην Αφέντρικα
26. Ριζοκάρπασο, Ερειπωμένη εκκλησία Παναγίας Αφέντρικας και γύρω ερείπια
27. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίου Φίλωνος στα Αγρίδια
28. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίου Συνεσίου ή Αγίου Γεωργίου
29. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Παναγίας Ελεούσας
30. Ριζοκάρπασο, Ερειπωμένη εκκλησία Παναγίας Δαφνόντα
31. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίας Αθανασίας
32. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην τοποθεσία “Μεσοβούνι”
33. Ριζοκάρπασο, Εκκλησία Αγίας Μαρίνας

34. Σύγκραση, Εκκλησία Αγίου Προκοπίου
35. Τρίκωμο, Εκκλησία Παναγίας
36. Τρίκωμο, Εκκλησία Αγίου Ιακώβου
37. Φλαμούδι, Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
38. Δερύνεια (Παραλίμνι), Εκκλησία Αγίας Μαρίνας (Νεκρή Ζώνη)
39. Γιαλούσα, Εκκλησία Αγίου Θύρσου
40. Γιαλούσα, Εκκλησία Αγίου Θύρσου (παλαιά)
41. Κώμα του Γιαλού, Εκκλησία Αγίας Σολωμονής
42. Λευκόνοικο, Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ
43. Λευκόνοικο, Εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
44. Ριζοκάρπασο, Μονή Αποστόλου Ανδρέα

Μητροπολιτική περιφέρεια Κιτίου
1. Τρεμετουσιά, Ναός και Μονή Αγίου Σπυρίδωνος

Μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου
1. Άγιος Γεώργιος (Σολέας), Εκκλησία Αγίου Γεωργίου
2. Κυρά, Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Ρηγάτη
3. Μόρφου, Εκκλησία Αγίου Μάμαντος

Μητροπολιτική περιφέρεια Κερύνειας
1. Κερύνεια, Λαξευτό ναΐδριο Αγίας Μαύρας, Χρυσοκάβα
2. Κερύνεια, Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ
3. Βασίλεια, Εκκλησία Παναγίας Κρινιώτισσας
4. Βουνό, Εκκλησία Αγίου Ρωμανού
5. Δίκωμο (Πάνω), Λαξευτό ναΐδριο Προφήτη Ηλία
6. Θέρμια, Εκκλησία Παναγίας (εντός κοιμητηρίου)
7. Καζάφανι, Εκκλησία Παναγίας Ποταμίτισσας
8. Καλογραία, Εκκλησία και Μονή Αντιφωνητή
9. Καμπυλί, Εκκλησία Παναγίας
10. Καραβάς, Μονή Αχειροποιήτου
11. Καραβάς, Εκκλησία Αγίου Ευλαλίου
12. Καραβάς, Λάμπουσα
13. Καραβάς, Λαξευτό ναΐδριο Παναγίας Γαλατερούσας
14. Καραβάς (Πάνω Γειτονιά), Ερειπωμένη εκκλησία Αποστόλου Παύλου
15. Κορμακίτης, Ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής “Τσιφλίκι του Αγίου”
16. Κορμακίτης, Εκκλησία Παναγίας
17. Κουτσοβέντης, Ναός και Μονή Αγίου Χρυσοστόμου
18. Κουτσοβέντης, Ερειπωμένες εκκλησίες Παναγίας
19. Κουτσοβέντης, Ερειπωμένη εκκλησία Αγίου Γεωργίου
20. Λάρνακας της Λαπήθου, Ναός και Μονή Καθάρων
21. Λάπηθος (ενορία Αγίου Θεοδώρου), Εκκλησία Αγίας Μαρίνας
22. Λάπηθος (ενορία Αγίου Θεοδώρου), Εκκλησία Αγίας Βαράβας
23. Λιβερά, Ερειπωμένη Βασιλική “Πάνω Γαλαλάς”
24. Μπέλλαπαϊς, Εκκλησία Παναγίας
25. Συγχαρί, Ερειπωμένος Ναός και Μονή Παναγίας Αψινθιώτισσας
26. Σύσκληπος, Εκκλησία Αγίας Ευδοκίας
27. Άγιος Αμβρόσιος, Εκκλησία Παναγίας Υπάτης
28. Καλογραία, Μονή Παναγίας Μελανδρίνας
29. Μύρτου, Μονή Αγίου Παντελεήμονα.

Σημερινή
18 Ιουνίου 2006

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999